parallax background

Zo blijf je gezond tijdens de feestdagen (deel 1)

LivePT recept: Paleo Vis met Notenkorst uit de oven
november 21, 2016
LivePT recept: Haverkoeken voor ontbijt of tussendoor
november 28, 2016
 

Je kunt een gezonde versie van kruidnoten maken, maar hoe je het ook wendt of keert, die wijn, kazen en stokbroden vliegen zomaar per ongeluk je mond in. Ach, het is ook maar één keer december per jaar en dan mag er best even ongezond gedaan worden. Toch?

Tuurlijk, je hoeft niet op rantsoen, maar als je lichaam eenmaal weer gewend is aan suiker, alcohol en vet dan is het lastig - en zelfs depressief - om in januari gezond te doen. Daarom kan een beetje temperen geen kwaad. En ja, blijf ook vooral bewegen. Tips:
parallax background

 
1. Compenseer
In december heb je maar 5 échte feestdagen, borrels en extra kerstdiners niet meegerekend. Zorg dat je op de niet-feestdagen veel groenten, fruit en gezonde vetten eet. Wil je precies weten wat je dan het beste kan eten? Vraag het aan een van onze LivePT-trainers, zij kunnen een schema voor je opstellen.

2. Wees matig met sauzen en andere side dishes
Cranberries, stoofperen en gebakken aardappels zijn heerlijk! Maar schep een beetje op, niet hele grote lepels. Er zit meer suiker en vet in dan je denkt.

3. Stop niet met bewegen
In december hebben we de neiging om lekker te cocoonen op de bank met chocoladeletters en kerstkransjes. Na-ah, kom van die bank af! Je hoeft heus niet iedere dag te sporten, maar probeer in ieder geval zoveel mogelijk te bewegen. Ook al heb je vakantie: doe zoveel mogelijk met de fiets. Tijdens de feestdagen: maak een flinke wandeling na het eten.

4. Bedenkt zelf: een lichaam wat teveel eten te verwerken krijgt wordt doodmoe
Dat betekent ook dat je slecht slaapt, maagzuur kan krijgen en met een misselijk, vol gevoel zit uit te buiken. Dat wil je niet, krijg je spijt van. Daarbij is het ook een aanslag op je lichaam.

5. Maar: vergeet ook niet te genieten
De feestdagen zijn er inderdaad voor veel voedsel en drank, maar ook voor gezelligheid en familie. Geniet van je de mensen om je heen, maar ook van je eten. Proef, kauw langzaam en stop wanneer je vol zit. Klinkt lastig, is het niet.

Volgende week: deel 2!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *