parallax background

Wees aardig voor jezelf – je hóéft niet alle ballen in de lucht te houden

Calcium
oktober 7, 2016
Ai… Stress is veel slechter voor ons lichaam dan gedacht
oktober 10, 2016
 

We leven in een tijd waarin alles kan en mag. En waarin we alles willen en doen. We proberen alles uit het leven te halen en zorgen goed voor onszelf. Maar is dit wel? Zijn we wel een beetje aardig voor onszelf? Balans is key. Want alle ballen in de lucht houden is ook geen optie. Soms moet je er gewoon één laten vallen.

parallax background

 
Immers, we vervullen wat rollen op een dag; van werknemer tot ouder, van echtgenoot tot vriend(in). En die willen we wel allemaal goed vervullen. Alleen soms kan dat gewoonweg niet. Wanneer jij je kind van school moet halen of je hond moet uitlaten, terwijl je werk nog even tussendoor belt en je eigenlijk nog het vlees in de vriezer moet leggen. Toch wil je niemand - en voor jezelf niet - teleurstellen. Let us help you: jij bepaalt hoe hoog de lat moet liggen.

Stel voor jezelf vast: wat moet er écht gedaan worden en wat kan nog even wachten. Een hond kan zichzelf niet uitlaten en de was wordt niet vanzelf gedraaid. Krijg je een telefoontje van een vriend(in), laat die dan heel even wachten en bel later terug. Heb je morgen een afspraak staan waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt en die ook niet echt belangrijk is, zeg 'm dan af. Je hóéft er niet heen.

Stel prioriteiten
Voor veel mensen is het lastig om overzicht te creëren en prioriteiten te stellen. Toch is het belangrijk om eens in de zoveel tijd even te gaan zitten. Dit is goed voor de geestelijke gezondheid en op deze manier creëer je meer ruimte in je kop en je dagelijks leven. Stel daarbij deze vragen:

Wat versterkt me als mens?
Er zijn dagelijkse dingen die energie vreten. Toch moeten ze gebeuren. De kunst is alleen wel om de dingen die je echt uitputten te minimaliseren en de dingen waar je energie van krijgt te vergroten. En soms is het helemaal geen ramp om iemand om hulp te vragen.

Wat draagt bij aan mijn persoonlijke groei?
Als jij geconfronteerd wordt met een situatie die je benauwd of angstig maakt, vraag jezelf dan eerst af of het wel de moeite waard is om je hier doorheen te slepen. Draagt het bij aan je persoonlijke of professionele groei, dan moet je het misschien wel gewoon doen.

Welke rollen vervul ik en waar stel ik prioriteit aan?
Voor de één zullen de kinderen op nummer één staan, voor de ander is dat werk of sport. Het maakt niet uit wat het is, als je het maar voor jezelf duidelijk stelt. Dit geeft een hoop rust. Je kan namelijk niet iedere rol 100% vervullen. Check na een tijd nog wel even of je de dingen die je prioriteit geeft ook nog wel echt zo belangrijk vindt. Het kan namelijk ook zijn dat blijkt dat je je aandacht ergens anders op richt. Wees eerlijk naar jezelf toe, want alleen dan ben je echt lief voor jezelf.

Lees ook: Deze documentaire heeft me aan het denken gezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *