parallax background
BCAA’s
mei 18, 2017
LivePT Recept: Watermeloensalade met avocado
mei 24, 2017
 

Bij alleen al de gedachte aan mooi weer hoort een watermeloen. Dat kreeg ik als zoetigheid van mijn moeder in de zomer, vandaar mijn associatie. Maar bij elke BBQ of picknick kan de watermeloen bijna niet ontbreken.

Watermeloen staat bekend als een van 's werelds gezondste voedingsmiddelen vanwege deze drie feiten:
1.) De hoge hydratatiewaarde
2.) Het hoge gehalte van lycopeen, en
3.) Zijn hoge niveaus van vitamine A en carotenoiden, waaronder de belangrijke maar relatief onbekende carotenoide beta-cryptoxanthine

parallax background

Carotenoïde is bij het overdragen van energie bij de fotosynthese betrokken als antennenpigment. Verder beschermen ze tegen de schadelijke gevolgen van zonlicht, bijvoorbeeld van ultraviolette straling.

 

Beta-cryptoxanthine is een veel voorkomende carotenoïde die wordt gevonden in fruit (naast watermeloen bijvoorbeeld ook in mandarijnen en sinaasappelen). Beta-cryptoxanthine hebben een belangrijke rol binnen de menselijke gezondheid. Het heeft antioxidant eigenschappen en van belang van cel-naar-cel communicatie. Het is een voorloper van vitamine A welke van essentieel belang is bij zicht, immuunrespons, de groei en ontwikkeling. Carotenoïde is bij het overdragen van energie bij de fotosynthese betrokken als antennenpigment. Verder beschermen ze tegen de schadelijke gevolgen van zonlicht, bijvoorbeeld van ultraviolette straling (Pubmed, 2011).

Er waren aanwijzingen dat de consumptie van lycopeen tot een vermindering van het risico op prostaatkanker zou leiden. Een nieuwere, grote studie waarin circa 28.000 mensen werden gevolgd, kon dat verband echter niet aantonen. Het is echter goed mogelijk dat het eten van tomaten of tomatenketchup wel degelijk gunstig is en dat andere, deels nog onbekende inhoudsstoffen verantwoordelijk zijn voor het eerder geconstateerde verband tussen consumptie van tomatenproducten en het verminderde risico op prostaatkanker.

Nogmaals kort de voordelen: laag in calorie, hoog in volume, vult, bevredigend, stopt de dorst, flinke dosis vitamine A, carotenoïden waaronder lycopeen. Plus het is absoluut heerlijk. Wat is er niet te vinden? De grootste bron van lycopeen is watermeloen, en niet tomaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *