parallax background
LivePT Paleo dessert: gegrilde ananas met kokosroom, pistache en munt
juli 26, 2016
suikergehalte fruit
10 x vruchten met het meeste en minste suikergehalte
juli 28, 2016
 

Zelf ben ik erg geïnteresseerd in mindfullness en zelfontplooiing. Waarom? Omdat ik geloof - en dat is bij trainen ook zo - dat het allemaal mentaal is. Zo kun je een ruzie veel erger maken dan-ie daadwerkelijk is en kun je extreem goed een training door komen omdat je erin gelooft! Kijk, onze gedachten vormen ons en dat is een krachtig middel. Daarom is het wel van belang om dit middel op de juiste manier in te zetten.

parallax background

 
Gedachten en overtuigingen kunnen je verlammen. Zo blijkt uit de ervaring van mijn held Byron Katie. Ze op haar 44e een belangrijk inzicht wat haar leven totaal veranderde. Op een morgen werd ze wakker in een kliniek voor eetstoornissen. Na jarenlang depressief en ziek te zijn geweest zag ze het licht. In één van haar boeken beschrijft ze dat ze jarenlang haar bed niet uit wilde komen omdat het chaos in haar hoofd was. Nu was opeens alles duidelijk: haar gedachten waren niet waar.

Je kent ze wel: die gedachten die je opvreten en die de wereld een stuk minder leuk maken. Op zo'n manier voelen we ons allemaal het slachtoffer van onterechte en onoprechte mensen en situaties. Niet oké. Maar houden we vast aan deze gedachten dan houden we onszelf gevangen in verdriet en pijn. Daardoor kunnen we ziek worden. Letterlijk. Lichamelijk en geestelijk. Daarom heeft Byron Katie een boek geschreven: Vier vragen die je leven veranderen.

Immers, als het toch maar gedachten zijn, zijn alle gedachten mogelijk. Verander 'm'n vrouw of man houdt niet meer van me' in 'm'n vrouw of man houdt nog steeds hartstikke veel van me!'. Die tweede gedachte zou je een goed gevoel moeten geven, maar we gaan in eerste instantie voor de eerste. We laten ons dus overmeesteren door negativiteit. Want ja, een relatie is na zoveel jaar ook niet meer zoals eerst, maar zorg er dan in ieder geval voor dat je er alles aan doet - in positieve zin - om het net zo als eerst te houden! Als het toch allemaal niet uit maakt, kun je beter voor positieve gedachten gaan. Het is zo makkelijk, alleen het heeft zeker oefening nodig.

In de middeleeuwen dachten mensen ook dat de aarde plat was en dat je er af kon vallen als je richting zee ging. Ze beperkten zichzelf met hun eigen gedachten. Ze gingen niet eerst ontdekken of het wel echt zo was, maar namen hun gedachten voor waar aan. Nu kunnen we naar Mars. Klein verschil toch? Belangrijk is dus dat je eerst nagaat of het allemaal wel zo is en wat jouw positieve tegenhanger kan zijn. Vervolgens maak je de positieve gedachten waar. Eerst visualiseren, dan uitvoeren. Zo simpel is het. Inderdaad, simpel, want het werkt!

Nu even terug naar de vier vragen. Het is een ingewikkeld verhaal (ik zeg: lees het boek eens), maar om je een idee te krijgen moet je bij iedere negatieve gedachte of situatie de volgende vier vragen stellen:

1. Is het waar?
2.Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
3.Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
4.Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Vervolgens draai je de gedachte om. Download hier het werkblad om dit te doen. Hoe weet je nou welke gedachte je moet kiezen? Heel simpel: vraag jezelf af waarover je vaak klaagt, huilt of waar je je vaak boos over maakt. Dat is de gedachte die je het meeste bezighoudt en de meeste frustratie en pijn veroorzaakt. Ga daar eens rustig mee aan de slag en kijk wat het met je doet. Try it!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *