parallax background

Verbeter je ademhaling voor optimale energie!

Waarom overeten we onszelf en wat kun je eraan doen?
juni 30, 2016
Q&A: Wat zijn transvetten, verzadigde en onverzadigde vetten?
juni 30, 2016
 

Heb je dat ook weleens, dat de trainers zeggen dat je op je ademhaling moet letten, maar dat je daardoor een beetje van in de war raakt?

Ademhalen is namelijk iets natuurlijks. Het gaat 'vanzelf'. Maar als je bijvoorbeeld gaat hardlopen, gaat je automatisch sneller ademhalen, want je hart gaat sneller pompen. Sommige mensen kunnen hier een beetje van in de war raken en zelfs naar worden. Daarom is op je ademhaling letten tijdens tijden van inspanning heel belangrijk.

Er zijn niet voor niets verschillende ademhalingsoefeningen. Kijk maar eens als je gestrest bent. Je lichaam springt in een bepaalde modus, waarbij je een onrustig gevoel krijgt. Door heel even een aantal ademhalingsoefeningen te doen, verdeel je de energie en maak je jezelf een stuk kalmer.

ademhaling

parallax background

FOCUS ON YOUR BREATHING

 
Zuurstof opnemen

Om de dagelijkse processen te kunnen uitvoeren hebben we energie nodig, deze energie wordt o.a. gemaakt met behulp van zuurstof (O2), die we opnemen via onze ademhaling. De cellen in ons lichaam hebben O2 nodig als brandstof om te kunnen functioneren. Langdurige tekorten van O2 kan resulteren in lichamelijke vermoeidheid en spanning. Nog een reden om op de juiste manier te ademen!

Ademhalen doen we van nature, we denken er niet bij na, inademen vanuit de buik, waarbij de buik uitzet en diep uitademen om koolstofdioxide (CO2) uit het lichaam te verwijderen.

Ademhalen, iedereen weet hoe het moet, maar doen we dit wel op de juiste wijze? Onze ademhaling wordt beïnvloed door o.a. stress, angst en zittende leefstijl kan de borstkas minder goed bewegen, doordat het bovenlichaam spanning heeft.

ademhaling

Buikademhaling

Om diep te kunnen ademhalen is het van belang de diafragma te gebruiken, als de ademhaling vanuit de borst plaatsvindt wordt de O2 opname beperkt. Gemiddeld heeft een volwassen persoon 12 ademhalingen per minuut, het optimale aantal is 6 ademhalingen per minuut.

Als de ademhaling optimaal is, een diepe, rustige ademhaling, wordt het parasympathische zenuwstelsel geactiveerd. Dit zenuwstelsel is o.a. verantwoordelijke voor het rust en herstel. Zo doe je dat (doe deze oefening minimaal 5 minuten per dag):

1. Ga op je rug op de grond liggen

2. Plaats je handen op je buik

3. Doe je ogen dicht

4. Adem langzaam en diep in, zorg dat je buik en borstkas uitzet

5. Houd je adem even vast

6. Adem diep uit

7. Probeer ongeveer 6 ademhalingen per minuut


Nu is dit een diepe, rustige ademhaling en wordt het tijdens een zware oefening lastiger, maar blijf erop letten! Je wilt namelijk genoeg zuurstof kunnen opnemen voor maximaal resultaat. Good luck!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *