Snurken is een onderschat probleem – en absoluut taboe

Leiden fitnesstrackers tot een gezonder lichaam en geest?
juni 6, 2017
Chroom
juni 18, 2017
 

...en daarom is het tijd om er iets aan te doen. Naar het artikel van Wilma de Rek, 2017.

“Alleen gênant en irritant, dat snurken? Steeds sterker groeit het besef dat het ronduit gevaarlijk is, voor snurker en partner”. Wilma de Rek schreef afgelopen week een uitgebreid artikel in de Volkskrant omtrent dit ongemak. Hier de belangrijkste conclusies;


Het besef dat snurken gezondheidsrisico’s met zich meebrengt is groeiende. Vooral het effect van snurken; namelijk het wakker worden van degene in jou buurt en jezelf. Een verstoorde nachtrust heeft op zijn beurt weer verschillende nadelige effecten op langere termijn.

"Snurken leidt tot slaapdeprivatie en slaapfragmentatie, bij de dader en zijn onschuldige slachtoffer."

 

Snurken leidt tot slaapdeprivatie en slaapfragmentatie, bij de dader en zijn onschuldige slachtoffer. Bij slaapdeprivatie is er helemaal geen slaap, bij slaapfragmentatie wordt de slaap voortdurend onderbroken.

Een ideale slaap is een slaap die 1) voldoende lang is - voor de een meer dan voor de ander, 2) waarbij je binnen ongeveer een half uur in slaap valt, en 3) waarna zich een patroon ontwikkelt van afwisselend diepe slaap en remslaap (Rapid Eye Movement-slaap, ook wel de droomslaap genoemd), die steeds een à anderhalf uur duren. In de remslaap worden onder meer de indrukken van de dag geordend en ergens in het geheugen opgeborgen, in de diepe slaap rust je echt uit.

“Dromen vormen het venster naar het onbewuste, en helpen je om je emoties te benoemen”

 

Op het moment dat je slaap tekortkomt, raak je zowel lichamelijk als psychisch in toenemende mate ontregeld en kun je op den duur niet meer optimaal functioneren. Slaap heeft een ongelooflijke impact op de kwaliteit van leven. Heb je niet last van snurken maar slaapapneu (meerdere ademstops terwijl je slaapt) waardoor je niet tot rust komt, kan dit op langere termijn nog nadeligere gevolgen ontstaan; zie www.oogarts.nl

In het artikel van Wilma benadrukt zij welke essentiële rol slaap speelt in het onderhoud van de hersenen. Zo bespreekt zij het 'glymfatische systeem' in de hersenen, dat het eiwit verwijdert waarvan alzheimerpatiënten te veel hebben. Dat systeem is 60 procent productiever wanneer we slapen dan wanneer we wakker zijn. In het onderzoek waaruit dit blijkt wordt tevens gewezen op de verbanden tussen slecht slapen en parkinson, slecht slapen en depressie, slecht slapen en obesitas, slecht slapen en hartklachten, slecht slapen en kanker en slecht slapen en verstoringen van het immuunsysteem. Kortom; er is nogal het een en ander aan een slechte nachtrust te linken.

Wat veroorzaakt snurken?
Dat de een snurkt en de ander niet, heeft deels te maken met anatomie. Bij mensen met een teruggetrokken kaak bijvoorbeeld is de mond-keelholte nog wat nauwer dan bij anderen. Alcohol bevordert het snurken doordat er nog meer ontspanning ontstaat in de spieren rondom de mond-keelholte, roken doordat het de slijmvliezen irriteert, en verder draagt vooral overgewicht enorm bij: vet zit overal, dus ook in die toch al nauwe mond-keelholte.

Het is aannemelijk dat het risico op snurken, en daarmee een slechte nachtrust, te verminderen is door een gezonde leefstijl; niet roken, gezond gewicht, geen alcohol. Dat wisten we wellicht al. Toch zullen daarmee niet alle snurkers zijn geholpen, weet ik uit ervaring, waardoor je op zoek kan/moet gaan naar andere oplossingen. Lees hier het gehele artikel van Wilma.



Ook interessant:
Wat doet je lichaam terwijl je slaapt?
Hoe kom je na een zware (avond) training weer tot rust en zorg je voor een goede nachtrust?
5 tips om te slapen als een roos met dit warme weer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *