Een 'dieet' waarbij er naar alles wordt gekeken wat onbewerkt en puur is. Denk aan groenten, fruit, noten, zaden en vlees. En wie dacht dat lamsbout alleen voor Kerst was, die heeft het mis.
Deze frisse lamsbout met zoete aardappelen is voedzaam en heeft een - we zeiden het al - frisse touch door de muntsaus. Prima dus voor deze temperaturen. En zelfs in de zomer is het lekker. Vervang de aardappelen dan bijvoorbeeld door een salade.
1 hele lamsbout
500 gr. zoete aardappelen
4 eetlepels kokosolie
8 tenen knoflook, waarvan 5 geperst
citroenrasp van 1 biologische citroen (het moet wel écht onbespoten zijn!)
1 bosje rozemarijn, gehakt
Keltisch zeezout en peper naar smaak
2 eetlepels muntbladeren
12 eetlepels gekookt water
1 eetlepel citroensap
1/2 theelepel kokosbloesemsuiker
Verwarm de oven 200 graden. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Kook de blokjes totdat ze gaar zijn. Voeg de zoete aardappel, 3 knoflooktenen en 2 eetlepels kokosolie in een kom. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Voeg in een grote kom 2 eetlepels kokosolie, 5 knoflooktenen (geperst), citroenrasp en de helft van de gehakte rozemarijn. Wrijf de lamsbout goed in met de marinade. Breng op smaak met peper en zout. Leg de lamsbout op het rek in de oven boven de ovenschaal met zoete aardappelen.
Rooster de lamsbout in een uur gaar. Maak ondertussen de muntsaus, door alle ingrediënten te mixen. Serveer een stuk lamsbout met een wat aardappelen en giet de muntsaus eroverheen!