We zijn ermee opgegroeid en tja, wat eet je dan met pindakaas? Kijken we naar de Fransen, dan denken we 'Ja, maar zij eten ook brood!'. Klopt, maar met mate. En daar zitten geen toevoegingen in. In ons supermarktbrood helaas wel. En aangezien het sowieso beter is om meer groenten, eiwitten en gezonde vetten te eten presenteren wij u de 'glutenvrije notencracker'. Voedzaam en oersimpel.
In principe kun je ze eten met elke nootsoort of verschillende zaden. Het is bijvoorbeeld heerlijk met cashewnoten en amandelen, plus wat pompoenpitten en lijnzaad. Maar denk ook eens aan hazelnoot en walnoten. Zie het als een snack met een lekkere avocadodip, of neem ze mee naar je werk.
Keukenmachine
300 gr gemixte noten
1 ei
1 el water
1 tl zeezout (Himalayazout)
Eventueel: zaden of bijvoorbeeld sesamzaad.
Verwarm de oven op 180 graden. Mix de noten in de blender fijn tot een soort meelt. Voeg de overige ingrediƫnten toe en roer met een houten lepel net zolang totdat je een mooi, stevig deeg krijgt. Verdeel het deeg in twee ballen en rol uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. De dikte moet ongeveer 3 ml zijn. Verdeel ze in de gewenste stukken en spray er wat water op. Strooi de zaden erover als je wilt. Bak de crackers nu ongeveer 10 minuten. Kijk na 5 minuten of ze niet al te bruin worden, zet anders de oven lager. Laat de crackers afkoelen en stop ze in bijvoorbeeld wekpotten. Heerlijk!
Foto: Green Kitchen Stories