Daarnaast is het een uitstekende bron van vitaminen, foliumzuur, vitamine C, B6, kalium en natrium. Ook is het goed tegen een hoge bloeddruk. Daarbij vinden wij rode biet gewoon lekker. In een soep (borsjt), in een salade of bijvoorbeeld verwerkt in een stamppot met zoete aardappel.
De rode biet, gewestelijk kroot, is een wortelgewas uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae) in het geslacht biet. De rode biet behoort, net als onder andere de suikerbiet, tot de bietensoort Beta vulgaris. De biet groeit aan een plant die tot 80 cm hoog kan groeien. Goed, maar nu genoeg over de biet. Terug naar de lasagne. Maak deze lasagne met versgekookte bieten. Bieten kook je in de schil, anders verliest het zijn vitaminen en de rode kleur. Het duurt even, maar het is beter en verser dan de voorgekookte varianten. Het onderstaande recept is voor 1 persoon, dus kijk zelf hoeveel je maakt. Maak extra veel voor lunch en voor een licht avondmaal.
200 gr. rode bieten
1 appel (Granny Smith of Elstar)
1 sjalot, gesnipperd
3 theelepels verse tijm, fijngehakt
1 el. appelazijn
Kook de rode bieten beetgaar, spoel ze af. Snijd de bieten in dunnen plakken. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd ook de appel in dunne plakken. Maak de sjalot schoon en snijd dit vervolgens in blokjes. Haal de verse tijm van de steel en hak fijn.
Verwarm de oven op 180 graden en leg de rode biet dakpansgewijs in een ovenschaal, daarna de plakjes appel, wat sjalotsnippers en een beetje tijm. 'Laag' net zolang, totdat de ingrediƫnten op zijn. Sprenkel als laatste de azijn over het geheel en 'bak' ruim 10 minuten in de oven. Besprenkel met wat olijfolie, peper en zout en - tada!: een verrukkelijke glutenvrije groentelasagne is het resultaat. Simpel en voedzaam.
Tip: vervang de bieten de volgende keer door zoete aardappel of wortel.