parallax background

Recent onderzoek wijst uit dat obesitas het brein veroudert

zwemmers
Dit ontbijten Olympische zwemmers
augustus 13, 2016
Aha, dus daarom bijten medaille-winnaars op hun prijs!
augustus 15, 2016
 

Recent onderzoek heef uitgewezen dat obesitas het brein met zo'n 10 jaar veroudert. En dat is een hoop. Bij mensen die overgewicht hebben rond de helft van hun leven, hebben hersenen met minder witte stof, zegt onderzoeker (PhD) Lisa Ronan van de University of Cambridge. De witte stof kan gezien worden als de delen van het zenuwstelsel die verantwoordelijk zijn voor informatieoverdracht, terwijl de grijze stof met name te maken heeft met informatieverwerking. Veranderingen in witte stof worden in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer en andere neuro-degeneratieve aandoeningen. Ook als gevolg van ouderdom treden veranderingen in de witte stof op.

parallax background

Een zwemmer heeft echt geen zin om nog een half uur in de keuken te staan om een ontbijt klaar te maken.

 
Ook andere studies hebben aangetoond dat mensen met obesitas eerder kans hebben op Alzheimer dan mensen die een gezond gewicht hebben. De witte stof wordt sowieso op den duur minder. Denk dan aan het einde van je dertigersbestaan. Wanneer de witte stof vermindert, kunnen de neuronen minder goed communiceren met elkaar. Aan het onderzoek deden 473 mannen en vrouwe mee, waarvan er 246 een gezond gewicht hadden, 150 overgewicht hadden en 77 obesitas hadden. Ze waren allemaal rond de 40 jaar.

Hoe kan dit?
Sommige experts geloven dat de cellen van de witte stof rond je 40ste gevoeliger worden voor ontstekingen. Wanneer je zwaar overgewicht hebt en heel veel vetcellen hebt, produceren de vetcellen met ontstekingscellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *