parallax background

Prediabetes: wat is het en wie hebben het?

Verbeter je squat techniek met deze video!
juli 15, 2016
sportdrank
Sportdrank: dorstlesser of een grote caloriebom?
juli 17, 2016
 

Laatst stuitten we op dit artikel. Het gaat over prediabetes bij voetballers. Zo'n 30% van de voetballers leidt namelijk aan prediabetes. Maar wat is dit nou eigenlijk? En wat doet het? Bij voetballers uit het zich in blessures.

Grondlegger Leo Pruimboom van de klinische psycho-neuro-immunologie (kPNI) en onderzoeker in het voetbal zegt hierover: “Veel voetballers vertonen een prediabetessyndroom. “Bij sommigen bedraagt de bètacelactiviteit in de pancreas 199 procent van de normale activiteit, omdat er zóveel insuline geproduceerd moet worden om de bloedglucosespiegel op peil te houden. Wanneer die mannen stoppen met voetballen, zullen ze snel overgewicht en diabetes type 2 krijgen. Overal vonden we dezelfde waarden terug: verhoogde bloeddruk, verhoogde bloedglucose, verhoogde trygliceriden (vetten), verlaagde goede cholesterol. Zo’n dertig procent van de voetballers lijdt eigenlijk aan prediabetes.” Ai...

parallax background

"Voetballers zitten veel te veel. Sommigen zitten zelfs veertien uur per dag."

 

Bètacelactiviteit? Wat is dat? B-cellen zijn lymfocyten die een belangrijke rol spelen in het humorale immuunsysteem. Humorale immuniteit (dat deel van de afweer dat uiteindelijk leidt tot de productie van antistoffen) wordt mede gekenmerkt door B-celactivatie; deze celactivatie kan gemeten worden door middel van de ELISPOT-techniek, waarmee het percentage aan B-cellen bepaald kan worden dat een specifiek immunoglobuline uitscheidt. Goed, complex verhaal, maar waar het op neer komt is dat veel stress in combinatie met slechte voeding en veel zitten (voetballers, maar ook niet-voetballers zitten gemiddeld veertien uur per dag) funest is.

Leo gaat verder: " Die lange zittijd zorgt ervoor dat er vet opgebouwd wordt in organen en ingewanden. Die vetcellen zijn de basis van een laaggradige ontsteking. En die laaggradige ontsteking activeert het immuunsysteem chronisch. En een chronisch actief immuunsysteem gebruikt veel energie en dat gaat onder meer ten koste van het weefsel van spieren, ligamenten en botten. Zo ontstaat een verhoogde blessuregevoeligheid.”

Ons advies: Veel bewegen, gezond eten en loslaten! Goed voor jezelf zorgen dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *