Welke voedingsstoffen zitten er in peulvruchten?
Bonen en andere peulvruchten staan bekend als bron van eiwitten, vezels en mineralen maar ondanks dat in bonen en andere peulvruchten goede eiwitten zitten zijn deze eiwitten niet compleet, dit maakt dat de eiwitten niet altijd goed verteerd kunnen worden en of vaak onvoldoende verschillende aminozuren bevatten. De hoeveelheid eiwitten in peulvruchten wordt nog altijd overtroffen door het aantal eiwitten in andere (bekende) bronnen, vlees, vis, ei, et cetera.
Peulvruchten zijn in staat om stikstof uit de atmosfeer te binden. Stikstof is een essentiële component van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Daarom behoren peulvruchten tot de beste plantaardige bronnen van eiwitten in de voeding en wordt dit door veel vegetariërs verkozen tot vervanging van vlees.
De
meeste peulvruchten zijn echter wel benoemendwaardig goede bronnen van verschillende mineralen, zoals:
kalium, ijzer en magnesium.
Vitaminen zijn iets minder goed vertegenwoordigd, je vindt significante hoeveelheden van
foliumzuur (vitamine B9), thiamine (vitamine B1) en vitamine B6 in peulvruchten.
Voorbeeld; één kop gekookte linzen bevat:
18 gram eiwit
16 gram vezels
40 gram koolhydraten
37% van de ADH voor ijzer
90% van de ADH voor foliumzuur
18% van de ADH voor magnesium
21% van de ADH voor kalium
Meer dan 10% van de ADH voor vitamine B1, B3, B5 en B6, fosfor, zink, koper en mangaan
Het aantal calorieën dat daarbij hoort is 230
Gezien de voedingswaarden van de peulvruchten kan je ze als zeer voedzaam beschouwen. En nogmaals, antistoffen zijn niet heel slecht. Je lichaam kan er best mee omgaan mits je ze niet te veel eet.
Door peulvruchten te koken, weken, fermenteren of kiemen, verminder je het aantal antistoffen. Door dan met name bonen, goed te laten weken en vervolgens minimaal 10 minuten te laten koken verminder je de hoeveelheid lectinen en fytinezuur.
De antistoffen van de peulvruchten zijn hiermee aardig te vermijden mits je je aan de normale hoeveelheden houdt. Echter is er nog een belangrijk argument welke er voor kan zorgen dat er wordt gekozen om g’e’en peulvruchten te eten. De insuline reactie die je lichaam heeft op het eten van peulvruchten heeft namelijk een groter effect.
Peulvruchten en insulineresistentie:
Bonen en peulvruchten zijn complexe koolhydraten, maar zorgen er desondanks voor dat je bloedsuikerspiegel piekt als je ze eet.
Dit pieken van je bloedsuikerspiegel kan leiden tot insulineresistentie. Insulineresistentie is de nummer één oorzaak van overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.
Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat glucose (suiker) uit je bloedbaan wordt gehaald.
Door koolhydraatrijke producten te eten, piekt je bloedsuikerspiegel. En maakt je lichaam insuline aan als reactie hierop (om de glucose uit je bloedbaan te filteren).
Als die pieken te vaak voorkomen wordt je lichaam minder gevoelig voor de insuline, dit noemen we insulineresistentie. Deze insulineresistentie resulteert in nog heftigere bloedsuikerschommelingen.
Voor personen die reeds insulineresistent zijn is het dus af te raden bonen en peulvruchten te vaak te eten. Een koolhydraatarm dieet is een van de alternatieven bij personen met insulineresistentie. Zoals de naam al zegt houdt een koolhydraatarm dieet in dat je het aantal koolhydraten dat je via je voeding binnenkrijgt beperkt.