Of liever gezegd, suppletie. De officiële betekenis van een supplement is; ‘een voedingsmiddel dat wordt gebruikt als aanvulling op de normale voeding’. Onthoudt dus goed, supplementen zijn bedoeld als aanvulling van je voeding; geen vervanging.
Het nut van supplementen is de suppletie (aanvulling) van je dagelijkse nutriënten-behoefte.
Wanneer je niet weet of er mogelijk tekorten zijn, heeft het gebruik van voedingssupplementen, zeker in grote hoeveelheden, geen zin! Vitamines en mineralen bijvoorbeeld hebben slechts een ondersteunende functie en zijn geen beperkende factoren in stofwisselingsprocessen. Een vitaminetekort kan de prestaties wel nadelig beïnvloeden, maar de kans op een tekort is klein. De opname van vitamines is hierbij echter wel van belang en kan worden beïnvloed door bijvoorbeeld het eten van de juiste vetten.
Met de toename van het gebruik van vitaminepreparaten (geïsoleerd, in multivitaminen of als ondersteunende stof in bijvoorbeeld eiwitshakes), neemt ook het aantal vitaminevergiftigingen toe:
De uitdrukking “baat het niet, dan schaadt het niet” gaat niet in alle gevallen op. Het is een fabeltje dat alle overschotten aan vitamines worden uitgeplast. Er zijn een aantal vitamines en mineralen die zich bij een chronische overdosering opstapelen in weefsels, daar uitkristalliseren en zo kunnen leiden tot weefselschade. De vitamines en mineralen waar terughoudend mee moet worden omgegaan zijn vooral vitamines B6 en D, mangaan en ijzer. In mindere mate geldt dit voor de vitamines A, B1, B3 en E, calcium en natrium. Overdoseringen met deze vitamines en mineralen kunnen leiden tot (permanente) schade aan vooral hersen- en zenuwweefsel, hart, nieren en bloedvaten. Daarnaast kunnen ze leiden tot stofwisselingsstoornissen en tot het ontwikkelen van allergische reacties. Ook in minder extreme gevallen kan op deze manier de sportprestatie juist negatief beïnvloed worden (sportzorg, 2017).
Je spreekt van een tekort aan voedingsstoffen wanneer de nutriënten niet beschikbaar zijn voor de levering van stoffen welke jij nodig hebt. Dit kan komen omdat deze niet (optijd) worden afgegeven door het lichaam of omdat deze er simpelweg niet zijn.
Zoals gezegd is suppletie dmv supplementen er voor bedoeld jou te voorzien van voedingsstoffen die je op het moment niet of niet toerijkend hebt. Uiteraard is de dagelijkse gezonde keuzes een belangrijkste standaard die je moet hebben om het juiste resultaat te behalen. Echter, wanneer bijvoorbeeld jouw dagelijkse routines uit zware training bestaat is het vrij knap wanneer je elke dag steevast 10 eieren weet weg te eten voor een optimaal herstel (laat staan dat dat ook niet geheel gezond is). Suppletie zorgt ervoor dat je op een verantwoorde manier je lichaam kan voorzien van de juiste voedingsstoffen op het juiste moment (voor-, tijdens- en na je training).
Heeft iedereen supplementen nodig? Nee zeer zeker niet, allereerst is een juiste basisvoeding noodzakelijk, merk je dat je moeite hebt van de opname of verwerking van voeding laat je je dan adviseren omtrent de oplossingen hiervoor en grijp niet direct naar supplementen.
Voordat je wilt beginnen met het gebruik van supplementen, zijn er een aantal zaken die serieus in overweging genomen moeten worden. Bespreek dit ook met een van de trainers;
• Is er op het gebied van basisvoeding nog winst te behalen?
• Welke alternatieven van supplementen zijn er?
• Welke gevolgen heeft het supplement voor mij?
• In welke periode, tijdsbestek, gebruik ik dit supplement?