Terwijl de reden niet per se ligt bij juist de chocolade of het rode vlees, er zijn verschillende componenten in deze voeding waar het lichaam op momenten in te kort kunnen komen; vooral magnesium en antioxidanten. Daarnaast, in het geval van chocolade, draagt chocolade bij aan diverse hersenactiviteiten, resulterend naar een verhoogde neurotransmittie, dopamine en het geluksgevoel. Klinkt dit herkenbaar? Die ‘craving’ mag je dus best naar luisteren, geef het echter een juist antwoord door niet meteen naar de chocoladebar te grijpen. Naast de hoeveelheden magnesium zitten er vaak teveel (toegevoegde) suikers in de chocoladebrokken!
Chocolade is niet de enige voeding met een hoge magnesium waarde, al komt deze wel voor in de top tien. Andere voeding, zoals avocado’s, noten en bladgroenten zitten hoger in hun magnesium waarde.
In studies wordt deze ‘craving’ naar magnesium (chocolade) gelinkt aan hormonale veranderingen (menstruatie, zwangerschap, etc.), net als het effect op neurotransmitters als groot deel van de reden.Magnesium is een macromineraal, en we hebben er dagelijks vrij veel van nodig. Emotionele of fysieke stress zorgt voor een toename in het verbruik van magnesium.
Heb jij een tekort aan magnesium? Check het artikel van Marcel over de symptomen waar je mee te maken hebt, of spreek een van onze trainers.
Het nemen van supplementen kan een oplossing bieden maar laat jou, en jouw voedingspatroon, adviseren door een deskundige; Bij langdurige eenzijdige suppletie van magnesium is het namelijk belangrijk tevens calcium bij te nemen. Een teveel aan magnesium gaat namelijk ten kostte van de hoeveelheid calcium en andersom, beide mineralen hebben een onderling evenwicht in het lichaam. Het beste kan magnesium bij de maaltijd worden genuttigd, omdat het dan beter wordt opgenomen.