parallax background

Meer chocolade voor iedereen!?

Wat kunnen we met asperges
april 12, 2017
LivePT Recept : Apple Slice met Pasen!
april 14, 2017
 

Er zijn verscheidene redenen waarom personen een ware ‘craving’ kunnen ervaren naar chocolade. Statistisch gezien hebben vrouwen dit vaker dan mannen, welke juist meer diezelfde ‘craving’ kunnen ervaren naar rood vlees (B12, proteïne) en bier (vitamines B en gist).

Terwijl de reden niet per se ligt bij juist de chocolade of het rode vlees, er zijn verschillende componenten in deze voeding waar het lichaam op momenten in te kort kunnen komen; vooral magnesium en antioxidanten. Daarnaast, in het geval van chocolade, draagt chocolade bij aan diverse hersenactiviteiten, resulterend naar een verhoogde neurotransmittie, dopamine en het geluksgevoel. Klinkt dit herkenbaar? Die ‘craving’ mag je dus best naar luisteren, geef het echter een juist antwoord door niet meteen naar de chocoladebar te grijpen. Naast de hoeveelheden magnesium zitten er vaak teveel (toegevoegde) suikers in de chocoladebrokken!

Chocolade is niet de enige voeding met een hoge magnesium waarde, al komt deze wel voor in de top tien. Andere voeding, zoals avocado’s, noten en bladgroenten zitten hoger in hun magnesium waarde.

In studies wordt deze ‘craving’ naar magnesium (chocolade) gelinkt aan hormonale veranderingen (menstruatie, zwangerschap, etc.), net als het effect op neurotransmitters als groot deel van de reden.

Wil echter niet zeggen dat elke chocoladereep ‘een slechte keuze’ is, maar ga voor donkere cacao. Magnesium is een van de belangrijke stoffen die van invloed zijn op je spier- en zenuwfunctie, maar ook een stabiel hartritme. Een voedingsstof die naast magnesium ook in chocolade zit is epicatechine.

Deze mooie combinatie draagt volgends meerdere onderzoeken weer bij aan;

• De versterking van de spier -groei en –kracht.
• Verhoging van de stikstofmonoxide productie voor betere vasculariteit, doorbloeding en uithoudingsvermogen.
• Het verbeteren van de insulinegevoeligheid, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en stimuleren eiwitsynthese in de spieren.
• Het verlagen van het cholesterolgehalte te wijten aan de natuurlijke antioxiderende eigenschappen.
• Verbetering van de hersenfuncties en de gezondheid van het hart.
• Daarnaast ontspant magnesium de spieren en het zenuwstelsel. Wat betrokken is bij meer dan 300 lichaamsprocessen en is daarmee ook een belangrijke schakel in de energievoorziening.
• Magnesium zorgt samen met calcium voor sterke botten en tanden.
• Krachtig tegen stress, depressies en krampen.
• Het verwijdt de bloedvaten, en daarmee je bloedflow.

Kortom; een zeer belangrijk mineraal waar overigens veel mensen een tekort hebben als gevolg van kunstmest in de landbouw, maar ook door een stressvolle levensstijl. Een tekort aan magnesium kan onder meer vermoeidheid en lusteloosheid veroorzaken.
parallax background

Chocolate comes from cocoa, which is a tree, that makes it a plant. Chocolate is salad. (random quote van google, 2017)

 

Magnesium is een macromineraal, en we hebben er dagelijks vrij veel van nodig. Emotionele of fysieke stress zorgt voor een toename in het verbruik van magnesium.

Heb jij een tekort aan magnesium? Check het artikel van Marcel over de symptomen waar je mee te maken hebt, of spreek een van onze trainers.

Het nemen van supplementen kan een oplossing bieden maar laat jou, en jouw voedingspatroon, adviseren door een deskundige; Bij langdurige eenzijdige suppletie van magnesium is het namelijk belangrijk tevens calcium bij te nemen. Een teveel aan magnesium gaat namelijk ten kostte van de hoeveelheid calcium en andersom, beide mineralen hebben een onderling evenwicht in het lichaam. Het beste kan magnesium bij de maaltijd worden genuttigd, omdat het dan beter wordt opgenomen.Bronnen:
De supplementenwijzer van Juglen Zwaan
Onderzoek naar de waarde van epicatechin
Magnesium en het centrale zenuwstelsel
Magnesium behoefte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *