parallax background

Magnesium tekort

Bang om te sporten
juni 30, 2016
Eiwitten
juni 30, 2016
 

Heb jij een magnesiumtekort?

Beter slapen, minder stressgevoelig en een betere hersenfunctie. Dit zijn slechts enkele voorbeelden die magnesium suppletie kunnen bewerkstelligen.

Vandaag de dag staan de meeste van ons regelmatig en gedurende langere periodes onder stress. Het advies om de agenda minder vol te plannen of rust te nemen is uiteraard dé oplossing. In de praktijk is dit lang niet altijd realistisch en vaak van tijdelijke aard.

Langdurige stress is een aanslag op het lichaam en kan de opslag van bepaalde vitaminen en mineralen uitputten. Eén van deze mineralen, een zeer belangrijke, is magnesium. Dit mineraal is betrokken bij meer dan 300 verschillende metabolische reacties in ons lichaam, waaronder de energieproductie, synthese van eiwitten, celgroei,  bescherming van celmembranen en overdracht van zenuwprikkels. Daarnaast heeft magnesium, als tegenhanger van calcium, een regulerende invloed op de neurotransmitters, spiercontractie en –ontspanning en dus invloed op onder andere mentale functies, spierfunctie, neuromusculaire aansturing, spiertonus en bloeddruk.


Symptomen

Hieronder volgt nog een lijst met symptomen die een magnesiumdeficiëntie kunnen veroorzaken. Wanneer je de symptomen herkent betekent dit niet direct dat je een tekort hebt, maar de kans is zeker aanwezig.

 • Verwardheid
 • Spierzwakte
 • Spierpijn
 • Ooglid trillingen
 • Verkramping van spieren
 • Obstipatie
 • Koude voeten ten gevolge van doorbloedingsstoornissen
 • Oorsuizen
 • Misselijkheid en braken
 • Chronische vermoeidheid
 • Overspannenheid
 • Onrustigheid
 • Duizeligheid en pijn in de voeten
 • Een gestrest of onrustig gevoel (paniekaanvallen)
 • Prikkelbaarheid
 • Migraine en hoofdpijn
 • Depressies
 • Nachtmerries
 • Slechte nachtrust
 • Slaperigheid
 • Darmklachten
 • Hartkloppingen en (in extreme gevallen) hartritmestoornissen.Een tekort aan magnesium wordt overigens ook in verband gebracht met Alzheimer, beroertes en met type 2 diabetes mellitus.
 • parallax background

  Het is belangrijk om te weten dat de landbouwgronden van tegenwoordig minder rijk aan mineralen zijn dan pakweg 50 jaar terug

   
  Hoe kun je jouw magnesium niveau verhogen?

  Het is belangrijk om te weten dat de landbouwgronden van tegenwoordig minder rijk aan mineralen zijn dan pakweg 50 jaar terug. Dit komt doordat er intensief landbouw gedreven wordt en de grond eigenlijk geen kans krijgt om goed te herstellen. Met andere woorden, het is lastig om goed vast te stellen of er in onze voeding genoeg voedingsstoffen zit om eventuele tekorten aan te vullen. Ons advies is om zoveel mogelijk biologisch te eten aangezien dit duurzamer is en een uitputtende monocultuur vermeden wordt. Daarnaast zijn deze producten rijker aan vitamines en mineralen wat jouw lichaam weer ten goede komt.

  Met dit in je achterhoofd kun je zelf bepalen welke van de onderstaande strategieën bij jou past. Allicht dat het verstandig is om het met elkaar te combineren.


  Voeding:

  - Groene groenten. Hoe donkerder groen hoe beter, zoals bladspinazie of broccoli.

  - Noten en zaden. Vooral pecannoten, amandelen en cashewnoten.

  - Peulvruchten zoals linzen, bonen of erwten. Kijk wel even hoe je hier op reageert aangezien het allergische reacties kan veroorzaken.

  - Vis. Voornamelijk heilbot is een goede bron van magnesium.

  - Vruchten zoals avocado, abrikozen en bananen.

  - Chocolade. Voordat je naar de melkchocolade grijpt…. hierbij gaat het om het bestandsdeel cacao dat rijkelijk voorkomt in donkere pure chocolade.

  - Keltisch zeezout. Keukenzout vervangen door Keltisch zeezout kan ook een extra duwtje in de goede richting geven doordat in Keltisch zeezout alle mineralen nog in de juiste verhoudingen aanwezig zijn.


  Epsom zout:

  Opgelost in warm water, wordt Epsom zout geabsorbeerd door de huid en vult het niveau van magnesium in het lichaam weer aan. Magnesium bevordert het aanmaken van serotonine een chemisch stofje in de hersenen dat een gevoel van rust en ontspanning creëert.

  Minimaal tweemaal per week.


  Suppletie:

  De meeste commercieel verkrijgbare magnesiumsupplementen bevatten voornamelijk magnesiumoxide. Deze vorm wordt niet goed door het lichaam opgenomen en zorgt al in lage doses voor dunne ontlasting, waardoor men meer mineralen kwijtraakt dan er opgenomen wordt! Vormen die wel goed biologisch beschikbaar zijn, zijn onder andere magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat. Deze zijn beide te verkrijgen bij ons in de studio.


  Magnesium spray of gel:

  Magnesium spray of gel zorgt ervoor dat magnesium via de huid oftewel transdermaal wordt opgenomen. Paleo Minerals Magnesium Spray bevat natuurlijk magnesiumzout van een zeer zuivere oorsprong zonder extra toevoegingen en kan voor directe verlichting van pijnlijke spieren zorgen.

  In het kort:

  Waarom is een juist magnesiumniveau belangrijk?

  Het helpt onder andere bij:

  - Betere slaap en een perfect middel om daadwerkelijk te ontstressen.

  - Helpt de hersenen en het geheugen beter te functioneren.

  - Maximale sport resultaten.

  - Spiermassa opbouwen.

  - Cardiovasculaire conditie verbeteren. Lage magnesium levels worden onder andere geassocieerd met een hoge bloeddruk en plotse hartdood.

  - Helpt het tegen gaan van osteoporose doordat het antagonistisch dan wel synergistisch werkt met calcium en vitamine D wat onder andere  essentiële bouwstoffen voor onze botten zijn.

  - Diabetes. Cellen worden insuline gevoeliger.

  - Verbetering van de voedselvertering. Constipatie en andere verteringsproblemen zijn vaak een gevolg van een magnesiumtekort. Wanneer dit probleem opgelost wordt resulteert dit eveneens in een verminderde kans op darmkanker.


  En dus…..

  - Zorg te alle tijden dat je voldoende groenten binnenkrijgt

  - Heb je last van stress, suppleer dan met magnesiumcitraat en/of magnesiumbisglycinaat.

  - Heb je fysieke klachten dan kun je de Paleo Minerals Magnesium Spray, of Epson zout proberen wat voor directe pijnverlichting kan zorgen.

   

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *