parallax background
Kalium
januari 7, 2017
Roergebakken spruiten met cashewnoten LivePT
LivePT Recept: Roergebakken spruiten met cashewnoten
februari 20, 2017
 

Mineralen zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling, leveren geen energie en een tekort in mineralen is lastig te bereiken. Het zijn anorganische stoffen die in verschillende hoeveelheden (of sporen) in het lichaam voorkomen.

Magnesium is nodig voor de opbouw van je botten en speelt een rol bij de samentrekking van spieren. Een tekort komt niet vaak voor. Een tekort leidt tot vermoeidheid; spierkrampen en zelfs hartcomplicaties. De symptomen zoals dorst, lusteloosheid of vermoeidheid zijn heel algemeen en dus moeilijk te herkennen.

parallax background

Voeding met een hoog gehalte aan fytaat vermindert de opname van magnesium. Fytaat is een stof dat voorkomt in volkoren graanproducten (Voedingscentrum, 2017).

 

Waarom is een juist magnesiumniveau belangrijk?
Het helpt onder andere bij:
- Betere slaap en een perfect middel om daadwerkelijk te ontstressen.
- Helpt de hersenen en het geheugen beter te functioneren.
- Maximale sport resultaten.
- Spiermassa opbouwen.
- Cardiovasculaire conditie verbeteren. Lage magnesium levels worden onder andere geassocieerd met een hoge bloeddruk en plotse hartdood.
- Helpt het tegen gaan van osteoporose doordat het antagonistisch dan wel synergistisch werkt met calcium en vitamine D wat onder andere essentiƫle bouwstoffen voor onze botten zijn.
- Diabetes. Cellen worden insuline gevoeliger.
- Verbetering van de voedselvertering. Constipatie en andere verteringsproblemen zijn vaak een gevolg van een magnesiumtekort. Wanneer dit probleem opgelost wordt resulteert dit eveneens in een verminderde kans op darmkanker.

Lees hier verder over magnesiumtekort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *