parallax background

LivePT recept: Haverkoeken voor ontbijt of tussendoor

Zo blijf je gezond tijdens de feestdagen (deel 1)
november 26, 2016
Zo blijf je gezond tijdens de feestdagen (deel 2)!
december 2, 2016
 

Al jaren maak ik ze, maar eigenlijk alleen als het kouder wordt: gezonde en voedzame haverkoeken. Nu kan je denken 'Och jee, heb je weer zo'n healthy foodie die zogenaamd 'lekkere' koeken bakt', maar deze zijn ook echt lekker! Vooral in de winter heb ik trek in iets gekruid, iets stevigs en ja dat zijn ze zeker.

Even over havermout
Waarom is iedereen tegenwoordig zo dol op havermout? Omdat het verwarmend werkt in de winter, je veel ingrediƫnten toe kunt voegen en het als stevig ontbijt kan dienen. Maar, havermout heeft nog meer voordelen. De graan bevat vitamine B, calcium, magnesium, silicium, ijzer, zink, verschillende aminozuren en een hoop vezels. Daarnaast bevat het Tryptofaan, een voorloper van Serotine (het gelukshormoon). 's Avonds wordt er uit Serotine weer Melatonine gemaakt wat zorgt voor een fijne nachtrust. Ook zorgen Serotine in combinatie met Magnesium voor een goed werkend darmstelsel en kan het verstopping voorkomen.
parallax background

 
Ingrediƫnten voor een aantal flinke haverkoeken (ik maak ze altijd groot, dus dan worden het er minder)
- Half pak havermout
- 2 rijpe bananen, fijngehakt
- Zak studentenhaver
- Scheutje amandelmelk
- Reep pure chocolade, in stuken gebroken
- Koek- en speculaas kruiden, flink wat
- 1 el lijnzaad
- Heel klein snufje Himalaya zout


Zo ga je te werk
Doe alles in de keukenmachine en meng totdat het nog niet helemaal fijn is. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en bedek een bakplaat met keukenpapier. Maak met een grote lepel flinke 'bergen' en druk ze plat (ongeveer een halve centimeter of iets meer). Bak ze zo'n 20 minuten en laat ze afkoelen totdat ze hard zijn. Heerlijk met een kop thee of koffie morgenochtend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *