parallax background

LivePT recept: Broccoli mungbonen soep met spekjes en haverbrood

zwarte bonen
LivePT recept: Zwarte bonen burger met kurkuma en komijn
september 27, 2016
Calcium
oktober 7, 2016
 

Jaaa, het is nu echt herfst en dat betekent: soep. Dit keer een soep van broccoli en mungbonen, met eventueel spekjes en haverbrood. De broccoli en mungbonen zorgen voor een aardige dikte. De spekjes zorgen voor net even wat meer body en het haverbrood is ook perfect om de volgende dag bij een salade te eten. Je kunt kiezen voor glutenvrij als je dat wilt.

parallax background

 
Broccoli
Broccoli valt onder de kruisbloemigen en bevat isothiocyanaten, waaronder sulforafaan. Dit stofje helpt de genen met het juist afbreken en opbouwen van vitamines en mineralen, wat een normale celexpressie bevordert. Het is dus een sterke anti-oxidant. Daarnaast bevat het veel vitamine K, A, C, E en mineralen zoals calcium en fosfor (ideaal als je geen melkdrinker bent).

Mungbonen
Mungbonen vallen onder de noemer 'peulvruchten' en zijn een bron van eiwitten. Daarnaast worden de bonen ook wel de 'detox bonen' genoemd, omdat ze veel vezels bevatten en zijn makkelijk verteerbaar. Waar veel mensen last hebben bij peulvruchten van een opgeblazen gevoel, hebben de meeste mensen er bij mungbonen geen last van. Het enige 'nadeel' is dat je de bonen echt wel een paar uur moet weken. Dus lees je nu dit recept, dan kun je morgen de soep eten.

Soep (3 grote koppen)
200 gram mungbonen
800 ml gefilterd water
1 bio bouillonblokje
200 gram bio spekblokjes
2 tl gemalen komijn
1 tl kurkuma
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad
1 tl venkelzaad
2,5 cm geraspte gember
verse chilipeper, 1 tl
3 theelepels kokosolie om in te bakken
zout en zwarte peper
handje verse peterselie

Bereiding soep
1. Laat de mungbonen 6 tot 12 uur weken in een pan met ruim (gefilterd water)
2. Giet de bonen af en voeg weer 800 ml water, het bouillonblokje, de gemalen komijn en kurkuma toe. Laat zo'n driekwartier op middelhoog vuur koken.
3. Bak ondertussen de spekjes uit, samen met de komijn, het koriander zaad, het venkelzaad, gember en chilipoeder.
4. Voeg dit alles toe aan de soep en kook nog eens 10 minuten.
5. Voeg zout en peper naar smaak toe en maak het af met de fijngesneden, verse peterselie.

Ingrediƫnten brood
100 gram boekweitmeel
150 gram havermeel (of gemalen havermout, in de keukenmachine)
10 gram gist
snufje zout
5 el pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten)

Bereiding brood
1. Meng 50 ml lauwwarm water in een kom en voeg de gist hieraan toe. Roer tot het een papje is.
2. Voeg nu de meelsoorten toe. Voeg langzaamaan de rest van het water erdoor.
3. Kneed alles totdat er een bal ontstaat. Is het deeg te nat, voeg dan wat extra meel toe. Het deeg mag niet meer plakken en het moet een stevige bal zijn.
4. Dek de kom af met een theedoek en zet het voor een half uur op een warme plek.
5. Leg bakpapier in de broodvorm of smeer het in met kokosolie (bio roomboter kan ook!).
6. Kneed het deeg nogmaals (mogen geen luchtbellen inzitten) en rol door de pitten. Leg het brood weer terug in de kom en zet nu zo'n driekwartier weg.
7. Verwarm de oven op 180 graden en haal het deeg uit de kom. Stop het geheel nu in de bakvorm en schuif het in de oven. Het heeft een baktijd voor ongeveer 30 minuten. YUM!

3 Comments

  1. Angel schreef:

    De broccoli mist in het recept! Maar ik neem aan dat je hem tegen het einde hebt meegekookt?

  2. Du schreef:

    Vraagje, waar is de boroccoli gebleven in het receptuur?

  3. Cindy schreef:

    Kan je mij vertellen hoe je de broccoli hierin verwerkt hebt?…indien ik eroverheen gelezen heb…excuus alvast

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *