parallax background

Let ook even op deze verborgen namen voor ‘suiker’

6 onverwachte redenen waarom je plotseling zwaarder wordt
juni 30, 2016
Onder de loep: anabolen
juni 30, 2016
 

We speuren heel wat etiketten af, wanneer we in de supermarkt zijn.

Steeds meer komen we erachter dat suiker heel erg slecht is. Natuurlijke vervangers zijn uiteraard altijd beter, maar wanneer er niet het woord ‘suiker’ op het etiket staat, betekent het niet automatisch dat er geen suiker in zit.

Suiker vermomt zich namelijk nog weleens. Het wordt verpakt onder en andere naam. Een pseudoniem, zodat we dus onterecht denken dat het een stuk gezonder is en we dus nog steeds een flinke dosis suiker binnen krijgen. Alles behalve gezond en bewust dus. Lezen jullie mee? En probeer eens een tijdje de onderstaande ingrediënten te vermijden, voor een zo suikervrij mogelijk bestaan.

parallax background

Eat less sugar, you're sweet enough already.

 

1. Gerstemout

Een granenstroop net als rijststroop en tarwemoutstroop. Een natuurlijke zoetmaker, maar wel gemaakt uit volle granen. Gerstemoutstroop is dus niet geraffineerd, waardoor natuurlijke bouwstenen bewaard blijven. Toch is het oppassen geblazen, want het blijft een vorm van suiker.

2. Alles met stroop sowieso

De bovengenoemde zijn dan nog natuurlijk, maar je hebt ook glucosestroop of maisstroop. Beter om hier bij uit de buurt te blijven, aangezien dit hele snelle suikers zijn die je bloedsuikerspiegel behoorlijk in de war schoppen.

3. Maltodextrine

Maltodextrine is een hoogwaardig koolhydraat, met een zoete smaak. Een verzadigde oplossing van maltodextrine in water wordt glucosestroop genoemd. Zo min mogelijk eten dus. Vaak wordt maltodextrine gebruikt in voorverpakte vleeswaren, pindakaas maar ook in bijvoorbeeld babyvoeding. Daarnaast troffen we het aan op het etiket van biologische producten, zoals vleesvervangers.

4. Woorden die eindigen op -ose

Fructose, Galactose, Glucose, Sucrose, Xylose zijn hier voorbeelden van.

5. Lactose

Nu weten we dat lactose is melkproducten zit, dus vergelijk je een heerlijk stuk kaas niet gelijk met suiker. Toch wordt lactose veel gebruikt als suikersoort in verschillende producten. Lactose is een melksuiker, dat voorkomt in de melk van alle zoogdieren (ja, dus ook bij mensen!). Voor baby’s is dit juist alleen maar goed, want ze moeten er nog van groeien. Wij niet. Dus denk even twee keer naar voordat je een boterham van de supermarkt eet met toegevoegde dextrose, samen met een plak kaas.

Tegenwoordig zijn er overal zogenaamde challenges waar mensen aan meedoen om (tijdelijk) geen suiker meer te eten. Zou jij het doen? Vertel het ons!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *