parallax background

Leef jij een sedentaire levensstijl?

De nieuwe Schijf van Vijf is uit en dit is wat wij ervan vinden
juni 30, 2016
Waarom overeten we onszelf en wat kun je eraan doen?
juni 30, 2016
 

Tegenwoordig ervaren we zo ongelooflijk veel prikkels.

Tegenwoordig ervaren we zo ongelooflijk veel prikkels. Een leven zonder internet of telefoon is maar nauwelijks voor te stellen en we zitten maar wat graag op de bilpartij om even op de tablet te gluren. Het gevolg: een sedentaire levensstijl. Maar wat is dit precies?

Met sedentair gedrag worden activiteiten bedoeld waarbij het energieverbruik niet veel boven het rustmetabolisme uitkomt. Activiteiten waar je hierbij aan kunt denken zijn onder andere: zitten, liggen, TV-kijken en andere vormen van 'scherm-gebaseerd vermaak'. Denk hierbij aan de iPad, tablet, computer, telefoon, etc.


De nadelen

Veel zitten is slechter dan we denken. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat heel veel zitten juist zeer gevaarlijk is. Zelf wanneer we daar buiten sporten, gezond eten en regelmatig bewegen. Mensen met een 'zittend beroep' hebben een grotere kans op lage rugklachten, lagere botdichtheid, overgewicht, diabetes en zelfs op jongere leeftijd te overlijden aan de gevolgen van hartklachten.


Wat doe je hieraan?

Tijd inplannen zonder schermen. Vooral de weekenden. Je kunt echt wel een weekendje zonder blauw licht en andermans levens. Nog iets: beweeg regelmatig. Zet even thee, las elk uur een pauze in of ga even wandelen. Zorg dat je niet te lang in één houding zit en verander regelmatig van houding. Neem de trap, de fiets en zet zelf koffie. Get up and move your body! Plus: train uiteraard ook minimaal twee keer per week! Met hulp van ons natuurlijk.

parallax background

Wat brengt jou in beweging?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *