parallax background
LivePT Recept: Artisjok en ansjovis
mei 3, 2017
LivePT Recept: Kipshoarma met basilicum citroen dressing
mei 5, 2017
 

Om aan je trainingsdoelstellingen te voldoen moet je vaak, lang en of zwaar trainen. Een goede ‘greep’ of ‘grip’ op het instrument waarmee je traint is hierbij noodzakelijk om het uiterste uit de te trainen spiergroepen te halen.

Zelden wordt echter de gripkracht getraind, jammer; een sterke hand en dus grip maakt zwaar trainen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de deadlift; het moment dat je de bar niet meer kan vasthouden maar je hamstrings en onderrug nog niet de trainingsprikkel hebben ontvangen welke je wilt; dan faalt de oefening op je onderarmen en knijpkracht in plaats van op de gewenste plek bij deze oefening.
Meestal worden er in de training handschoentjes, en polswikkels ingezet om de gewenste spiergroep alsnog uit te putten voor het gewenste trainingsresultaat. Dit draagt echter niet bij aan de gripkracht in je handen wat toch vaak als het verlengde wordt gezien van onderarmkracht.

Heb je een sterke grip dan is de kans dat jij blessures krijgt een stuk minder. Een sterke grip, ofwel goed ontwikkelde spieren rondom handen, polsen en ellebogen, zorgt ervoor dat je minder snel blessures oploopt rondom deze gewrichten. Mocht je toch een blessure ontwikkelen dan zal het herstel een stuk sneller doen plaatsvinden, waardoor jij je trainingen weer sneller kan oppikken.

parallax background

Naast dat gripkracht bijdraagt aan je trainingsresultaten zal het uiteraard ook nuttig zijn binnen allerlei sporten als; judo, klimmen, worstelen, krachttrainging, rugby, etc…

 

Om jouw gripkracht te verbeteren kan je het een en ander doen.
1.) Het blijven trainen zonder handschoenen en of polswikkels, met name bij grotere oefeningen; deadlifts, cleans, snatches, pull ups, toes to bars, kettlebell swings etc. Waarbij je eventueel afwisselt tussen de overhandse-, onderhandse of mixed- grips om een zekere opbouw in de belastbaarheid van je handkracht te ontwikkelen.

Of 2.) Onderarm of hand specifieke oefeningen toevoegen aan je trainingsschema, zoals:
1. Crush-grip gerelateerde oefeningen; waarbij je in je handpalm iets fijnklemt.
2. Pinch-grip gerelateerde oefeningen; waarbij je tussen je duim en vingertoppen iets vastklemt
3. Support-grip gerelateerde oefeningen; farmerswalk bijvoorbeeld. Met de support grip kijk je meer naar het duurvermogen van je greepkracht.
Waar je aan kan denken zijn; chin ups / pull ups, touwklimmen, wrist curl / bend, plate pinches, hangen, trainen met een flat bar of dikkere bar, atlas-stone, kettlebells, etc.

Bij het trainen van je gripkracht is het belangrijk dat je de hele handkracht traint. Zowel oefeningen voor het sluiten- als voor het openen van de handen. Dit met de gedachte dat dit het risico op peesontstekingen en beklemming van zenuwen klein blijft.
Met name de blessure preventieve argumenten zijn argumenten waarom iedereen zo af en toe een gripkracht gerelateerde oefening in zijn schema moet toevoegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *