Ah, kijk daar is-ie weer. Gister werd de nieuwe Schijf van Vijf gepresenteerd. En wat ziet ons oog? Nog steeds brood en zuivel. Terwijl steeds meer mensen een andere weg in slaan wat betreft voeding, blijf het Voedingscentrum er vreemde criteria op na houden.
Is het omdat het de economische kant ten goede komt, of is het gewoon een kwestie van niet-logisch nadenken? Roomboter en kokosolie is uit den boze, maar margarine wordt volop gepromoot. Hmmm... Waar gaat het mis?
Ten eerste moet je je afvragen of zuivel wel echt goed is voor het milieu. Koeien produceren melk voor hun kalveren, maar au fond niet voor miljoenen mensen. Koeien krijgen hormonen en de mens krijg dat op zijn beurt ook weer binnen. Daarnaast is het de vraag of we calcium uit zuivel echt nodig hebben. Zuivel is rijk aan caseïne wat de barrières in je lichaam kapotmaakt. Haal je calcium uit andere voedingsmiddelen, zoals groenten.
Kijken we naar de Fransen, dan bestaat een brood enkel uit meel en water. Het Nederlandse supermarktbrood is verpest door verschillende - vaak slechte - stoffen die eraan worden toegevoegd. Daarnaast bevat brood 'gluten' die niet iedereen goed kan afbreken en die schade aan je darmen kunnen aanbrengen. Eet je een keer een boterham, bak het zelf of denk logisch na en ga naar een goeie bakker. We zeggen niet dat je nooit meer brood mag eten, maar vervang ook eens je dagelijkse boterham door een salade, volkoren rijst of een soep!
De mens heeft vetten nodig. Onverzadigde en verzadigde vetzuren, maar zeker geen margarine en zonnebloemolie. Denk eerder aan olijfolie, vette vis en vetten uit avocado's. Verzadigde vetten slecht? Kokosolie bevat veel verzadigde vetten. De laatste jaren wordt uit wetenschappelijk onderzoek steeds duidelijker dat verzadigde vetten verre van ongezond zijn en dat de visie ten aanzien van verzadigde vetzuren hoognodig bijgesteld zou moeten worden, aldus concluderen wetenschappers in actuele onderzoeken over kokosolie en verzadigde vetten.
Er is veel kritiek op de Schijf van Vijf. Wij zeggen: denk logisch na. En misschien moeten we ons eens afvragen wat erachter zit en wat de belangen zijn. Kom maar met een wetenschappelijke lijst van bronnen die niet gesponsord zijn door de industrie.