parallax background
 
mei 18, 2017

Heb je vaak steken tijdens het sporten? Dit zijn de tips

Ben je net lekker bezig, of al een tijdje aan het hardlopen, krijg je opeens steken. Enorm vervelend, want het kan je sportprestaties in de weg zitten. Wat zijn steken eigenlijk? En nog belangrijker: wat kun je eraan doen?
april 23, 2017

Buikspieren, kern van je kracht

In mijn trainingen wordt zo af en toe specifiek gevraagd naar buikspieroefeningen. Dit met de gedachte dat buikspieroefeningen bijdragen aan een zichtbaar strakke buik. Helaas komt het voor dat men nog steeds snel de conclusie trekt dat je a) alleen met buikspieroefeningen een zichtbaar six-packje kweekt en b) je bij andere oefeningen je buikspieren dus niet traint (of gebruikt).
april 19, 2017

Stretchen; voor-, tijdens- of na je training?

Wanneer je traint of dit in het verleden hebt gedaan heb je vast weleens gestretcht tijdens je warming-up of cooling-down routine. Het verbetert tenslotte je bewegingsuitslag (ROM/ range of motion), flexibiliteit, bloedcirculatie en het trainingsresultaat.
maart 11, 2017

Pijnlijke versleten knie? Kurkuma werkt net goed als ibuprofen!

Beide middelen verminderen de pijn en stijfheid, en laten de knie beter functioneren. Een verschil is wel dat kurkuma minder bijwerkingen heeft.
februari 28, 2017

Tintelende vingers tijdens het trainen, wat is het en hoe kom je er vanaf?

Dagelijkse handelingen zoals het werken met de armen voor je, zitten achter het bureau, typewerk of herhalend eenzijdig werk die langdurig wordt uitgevoerd is een van de vaakst voorkomende oorzaken.
november 5, 2016

Wat is het effect van sporten op kinderen?

Op de Facebook-pagina van TV-Sportplezier (een platform om positief gedrag te stimuleren, ongewenst gedrag aan te pakken en kennis en vaardigheden te vergroten), werd een enquête uitgezet met de vraag: 'Wat is het effect van sport op jouw kind?'. 400 ouders werkten uiteindelijk hieraan mee.
oktober 25, 2016

5 x waarom krachttraining je leven kan veranderen

De oudste deelnemer van LivePT (87) die nog iedere training progressie maakt. En ja, ook ik geloof erin dat krachttraining je jong houdt. We worden iedere dag ouder en ook ons lichaam is daaraan onderhevig. Doe je nog niet aan krachttraining dan is het misschien in het begin zwaar en denk je 'oh no, hoe ga ik dit volhouden?'. Geloof me, het is het waard.
september 19, 2016
rode pepers

Eet dit als je veel spierpijn of kramp hebt

Pittig eten bevat capsaïcine, een stofje wat de voedingsmiddelen een pittige smaakt geeft. Tevens stimuleert dit de zenuwen in het verteringsstelsel. Eh, ja? Dat betekent dat het verteringsstelsel extra geprikkeld wordt terwijl andere zenuwen op dat moment ontspannen. Daarbij zorgt het ook voor warmte, wat op zijn beurt ook weer tot ontspanning leidt. Dat is nog niet alles. Je kunt ook voor curcumine gaan. Een stof dat in kurkuma zit. Dus: een kopje kurkuma thee met cayennepeper voor en na de training! Weer wat geleerd.
september 7, 2016

Waarom lopen op blote voeten heel goed voor je is

augustus 23, 2016

Afvallen? Begin dan op DIT tijdstip met sporten

Hoe dit zit? Twee groepen mannen werden zes weken lang op de voet gevolgd. De ene groep mannen die voor het ontbijt sportte kwam geen gram aan, terwijl de mannen die later trainden dus wel aankwamen. De studie zag dit als een teken dat 's morgens sporten keer helpt. Een mogelijke reden zou kunnen zijn dat je nog niet ontbeten hebt en dat je lichaam de vetreserves verbrandt.
augustus 18, 2016

Een eindje lopen heeft veel meer invloed op ons dan we ooit dachten

En dan hebben we het niet over eindeloze wandelingen in de natuur. Want die zijn natuurlijk helemaal fijn. Voor zowel body als mind. Om nog maar te zwijgen over de voordelen die eraan kleven omdat je denkt dat je iets goeds doet voor je lichaam. Een studie uit de Augustus issue van Emotion, toont aan dat je na een stukje wandelen enthousiaster bent, meer alert en blijer bent. Jeff Miller, hoofdonderzoeker van de studie voegt hieraan toe: "Walking, as opposed to sitting or standing will almost certainly result in increased feelings of pleasant energy. And that’s true whether you expect this to occur or not”.
augustus 9, 2016
ziek sporten

Mag/kan/moet je sporten als je ziek bent?

Goed om even terug te gaan naar de titel. Er is een verschil tussen 'trainen' en sporten zoals 'yoga of Tai Chi'. Bij de één zweet je en is je lichaam keihard aan het presteren, bij de ander ben je wel in beweging, maar geeft het je lichaam eerder rust dan dat het stress oplevert. Lichamelijk stress dan. Ben je ongelooflijk hard aan het trainen, dan is het misschien niet zo verstandig om te gaan sporten.
juli 25, 2016
notenvet

Hoe zit het nou met de vetten in noten: wel of niet eten?

Theoretisch gezien bevatten noten veel vetten. Wist je trouwens dat een pinda helemaal geen noot is, maar een vrucht? Goed, dit terzijde. We krijgen vaak de vraag of er nou wel of geen noten moeten worden gegeten en hoe het dan zit met de vetten.
juli 21, 2016

Sporten vermindert pijn bij chemotherapie

Helaas krijgen steeds meer mensen er mee te maken: kanker. Er zijn verschillende manieren om deze ziekte te bestrijden en één ervan is uiteraard chemotherapie.
juli 20, 2016
buiten

Sporten met warm weer, kan dat?

Maar denk ook aan je eigen zweetproductie die wellicht verstoord is. Zo kun je een beetje verkouden zijn of is hormoonhuishouding uit balans. En daarbij: drink veel water en eet/drink zouten. Je verliest namelijk aardig wat vocht bij dit warme weer.
juli 19, 2016

Geen weegschaal? Zo hou je toch je progressie bij

Echt, een gezond en fit lichaam met een niet heel hoog vetpercentage is top, maar soms heb je je gewoon echt geen zin om op de weegschaal te gaan staan. Daarbij: het zegt vaak ook niet echt iets, want het kan zomaar zijn dat je in gewicht aankomt, omdat je meer spiermassa hebt opgebouwd. Maar toch wil je je progressie bijhouden. Dat kun je bij ons doen.
juni 30, 2016

Q&A: Waarom is het eigenlijk zo verstandig om elke dag te bewegen?

We worden massaal bewuster en weten dan ook dondersgoed dat we meer moeten bewegen.Niet te veel, want je wilt geen roofbouw plegen op je lichaam, maar wel zo veel mogelijk! Toch?
juni 30, 2016

LivePT introduceert: Miriam Hanzen

Nu ben ik sinds 2012 weer terug in Nederland en heb ik verschillende cursussen gevolgd om weer verder te groeien als fysiotherapeut, nl.: Mylogenics, Mulligan, oefentherapie voor chronisch zieken en MS clienten. Ook doe ik maitland mobilisaties, medical taping, spiegeltherapie en triggerpoint therapie.
juni 30, 2016

Bang om te sporten

Ik heb een goede dosis discipline en begon verschillende sporten te proberen maar zodra het lastig werd omdat mijn conditie er niet tegen opgewassen is stopte ik er weer mee. Het is niet dat ik geen uithoudingsvermogen heb maar ik vond het gewoon eng om over mijn eigen grenzen heen te gaan.
juni 30, 2016

Leef jij een sedentaire levensstijl?

Met sedentair gedrag worden activiteiten bedoeld waarbij het energieverbruik niet veel boven het rustmetabolisme uitkomt. Activiteiten waar je hierbij aan kunt denken zijn onder andere: zitten, liggen, TV-kijken en andere vormen van 'scherm-gebaseerd vermaak'. Denk hierbij aan de iPad, tablet, computer, telefoon, etc.
juni 30, 2016

BEWEZEN! Door krachttraining leef je langer

Het helpt je sterker te maken en kan bijvoorbeeld zorgen voor minder rugpijn, dat je beter in je vel zit en uiteraard voor een good looking body. Maar het uiterlijk is niet alles. Wat nog belangrijker is: het is enorm gezond en je schijnt er langer door te leven!
juni 30, 2016

AHA! Dus zo raak je het snelst buikvet kwijt

De resultaten wijzen uit dat de mensen die aan HIIT deden, de grootste resultaten behaalden. Ze verloren niet alleen het meeste gewicht, maar raakten ook de meeste centimeters rondom hun buik kwijt.
juni 19, 2016

Fit blijven terwijl je op vakantie bent? Zo doe je dat

Extreem je best doen voordat je gaat en dan twee weken niets doen heeft geen zin. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat je je spiermassa behoudt? LivePT geeft drie praktische tips, zonder extra poedertjes of pillen.

Quote van de week

You are what you eat, so don't be cheap, easy or fake

- Onbekend