Dit laatste is voor velen reeds bekend, echter wat zijn BCAA's? De afkorting BCAA's staat voor Branched-Chain Amino acids, in het Nederlands; de ‘vertakte-keten-aminzuren’ genoemd. Deze keten aan drie essentiele aminozuren (leucine, isoleucine en valine) maken een derde deel uit van de totale essentiele aminouren en ongeveer 70 procent van het totale spiereiwit.
Deze BCAA’s worden door je lichaam gebruikt voor het herstel binnen je spieren. Daarnaast wordt dit tevens gebruikt wanneer al je glycogeenvoorraden zijn uitgeput na bijvoorbeeld een zware training. Omdat je lichaam zelf niet de capaciteit heeft om deze BCAA’s aan te maken is het heel belangrijk dat deze door middel van je voeding aanwezig zijn. Je lichaam geeft dit aan de spieren wanneer deze nodig zijn voor een inspanning.
BCAA’s worden vaak vlak voor en/of vlak na een training genomen omdat deze moeten zorgen voor een verhoogde eiwitsynthese en een vermindering van de afbraak van spiereiwitten. Dit laatste omdat een uitgeputte energievoorraad zich vergrijpt aan de spiereiwitten, wat weer nadelig kan zijn. Dit wil echter niet meteen zeggen dat dit gesuppleteert dient te worden, uit verschillende onderzoeken blijkt dat je veel van deze BCAA’s reeds binnenkrijgt door je normale (gevarierde) voeding; kip, vlees, ei. En wanneer het lichaam reeds voldoende BCAA’s tot de beschikking heeft het weinig extra nodig.
Verdere conclusies die getrokken zijn uit eerdere onderzoeken;
• BCAA’s zijn drie essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine.
• BCAA’s verbeteren mogelijk de prestaties bij een duurtraining bij beginnende sporters; door zijn positieve invloed op de aanmaak van 5-HTP, een stofje welke de aanmaak van serotonine beinvloed dieop zijn beurt er weer voor zorgt dat je je energieker voelt. Voornamelijk bij beginnende sporters is hiervan het effect merkbaar.
• BCAA’s voegen waarschijnlijk weinig toe als je al eiwitrijk eet onder 'normale' omstandigheden.
• Alleen BCAA’s zijn geen effectieve fatburner.
• BCAA’s kunnen wel werken voor mensen met een tekort aan eiwitten, bekijk echter eerst je huidige voedingspatroon.
• BCAA’s zijn anti-catabolisch (anti spierafbraak)
• BCAA’s zijn anabolisch (spieropbouwend)
• BCAA’s dragen bij aan het beter herstel.
• De juiste verhouding van BCAA’s maken het gemakkelijker een droge spiermassa te behouden.