parallax background

Van sporten een routine maken

Drink voldoende drink regelmatig, tips van Live PT
Voldoende water drinken, zo doe je dat!
februari 21, 2017
Paarse spruitjes, de vergeten groente!?
februari 23, 2017
 

Je weet uiteraard al lang dat er zeer veel goede redenen zijn om te gaan sporten – van meer energie, betere gemoedstoestand, beter slapen, verbetering van de gezondheid tot een vermindering van stress en depressieve gevoelens. Daarnaast ben je ook maar een paar ‘’clicks’’ verwijderd van een workout plan die je van internet kan trekken. Maar desondanks, desondanks dat we allemaal weten dat regelmatig sporten vele gezondheidsvoordelen heeft is het voor velen toch moeilijk om er een gewoonte van te maken.

Gewoontes aanleren:

Een quote van Aristoteles is “We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.”. Maar hoe kunnen we gewoonten doorbreken als ze eenmaal onderdeel zijn van onze dagelijkse routine? En hoeveel tijd kost dat dan om van een nieuwe (goede) gewoonte daadwerkelijk een gewoonte te maken?

  De psycholoog Jeremy Dean raakte geïnteresseerd in deze laatste vraag. En na het doen van onderzoek naar dit vraagstuk bleek dat er gemiddeld 66 dagen nodig zijn om een gewoonte te doorbreken/aan te leren. Houd dit dus in gedachten als je een verandering in je leven wilt doorvoeren zoals sporten bijvoorbeeld.

Handige tips om van het sporten een gewoonte te maken vind je hieronder.

parallax background

If you fail to plan, you are planning to fail.

 

Stel doelen en maak een planning:

In de praktijk zien wij dagelijks dat het stellen van doelen effectief werkt voor het behouden van motivatie. Juist op de momenten dat je even iets minder zin hebt is het belangrijk om het grote geheel in de gaten te houden. Iedere stap, letterlijk en figuurlijk, telt en iedere stap dichter bij jouw doel zal je weer meer energie geven om een stapje extra te zetten.

Heb je een fysiek doel? Laat jezelf dan iedere maand wegen en meten bij één van de trainers zodat je de resultaten van je harde werken kunt monitoren. Waar nodig kan er dan nog wat bijgestuurd en uitgelegd worden om ‘’on track’’ te blijven.
Om uiteindelijk jouw fysieke doel te behalen zal je ook een dag/week planning voor jezelf moeten gaan maken wanneer je wat gaat doen/eten.
Te denken valt:
- Maandag donderdag en zaterdag ga ik trainen bij LivePT (vaste afspraak met jezelf maken)
- Woensdag en vrijdag maak ik een wandeling van 30 minuten door de duinen (vaste afspraak)
- Iedere dag al plannen wat je de volgende dag gaat eten.

Op deze manier kom je in een ritme terecht die goed vol te houden is en waarbij je onverwachtheden kunt uitsluiten.Voor sommigen onder ons is de maandag altijd de dag van een nieuwe week, met nieuwe kansen; lees via onderstaande link de tips van Florine om je op maandag topfit te voelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *