parallax background
The muscle and the mind
juli 14, 2017
 

Sneller progressie? Train met losse gewichten!

Losse gewichten in je training zijn een van je beste partners als het gaat om krachttraining en uithoudingsvermogen. Apparaten kunnen absoluut een plek hebben in je trainingsschema’s, maar de basis voor een lichaam die in balans moet zijn, creëer je door vrije bewegingen te maken en losse gewichten te gebruiken.

Het moet een transfer hebben naar dagelijkse situaties, tijdens hobby, werk en sport. Dit gebeurt alleen als de bewegingen die worden gebruikt daadwerkelijk overeenkomen met de bewegingsstructuur, stabiliteit en dergelijke.

In dit artikel beschrijf ik vier redenen waarom je met losse gewichten aan de slag moet gaan.Veel betrokken spieren
Een belangrijke reden waarom je als basis met loss gewichten moet trainen is vanwege het feit dat je meer spiervezels én meer spieren gebruikt dan bij apparaten. Dit houdt in dat er ook een grotere verstoring aanwezig zal zijn op bindweefsel niveau. Dit komt doordat je stabiliserende spieren en functies gebruikt zoals proprioceptie, stabiliteit, balans, sensomotoriek en coördinatie. Bij een apparaat wordt de stabilisatie voor jou gedaan, hierdoor train je alleen de primaire spiergroep. Dit levert een isolerend en eenzijdig resultaat op.

Het trainen met losse gewichten zorgt voor een beter neuromusculaire ontwikkeling, dit betekent een betere zenuwaansturing. Neuromusculaire ontwikkeling bepaald voor een deel de coördinatie van een sporter.

Stabiliteit wordt vaak door de makers van het trainingsapparatuur gebruikt als argument. Deze stabiliteit wordt echter op een passieve manier verkregen. In de sport wordt de kracht altijd geleverd vanuit een actieve stabiliteit.

Balans is een voorwaarde voor stabiliteit, coördinatie en de transfer naar het sport-specifieke doel.

parallax background

‘De meeste apparaten zien er meer indrukwekkend uit dan dat het resultaat oplevert’

 

Veel variatie
Je kunt een oefening gemakkelijk aanpassen en op veel verschillende manieren uitvoeren door het gebruik van losse gewichten. Op deze manier kan een oefening functioneel worden voor het gestelde doel. Door een lichte hoek te veranderen in de oefening ten opzichte van je lichaam spreek je andere spieren en functies aan. Je kunt nagenoeg elke spier in je lichaam trainen met dumbbells. Ook passen losse gewichten goed bij het uitvoeren van compound oefeningen. Een compound oefening is een beweging waarbij je meer dan dan een beweging en een spier tegelijkertijd inzet en traint. Zie ook het artikel "specificiteit" in de basisregels van trainen.

Functioneel en effectief trainen
De trainingen zijn functioneel en effectiever. Hier haal je veel voordeel uit in het dagelijks leven en tijdens de specifieke sport. Wanneer je traint met losse gewichten, maak je bewegingen op een meer natuurlijke manier. Dit komt omdat de meeste apparaten (uitgezonderd cable of pulley stations) een vast patroon in de beweging hebben en hier is niet veel natuurlijks aan. Losse gewichten verbeteren de stabiliteit en verstevigen je rug, romp, heupen etc. Een perfect voorbeeld van een functionele oefening is de deadlift, deze kan goed van pas komen in het dagelijks leven. Door middel van vrije gewichten kun je trainen in de volledige range of motion. En gaan ook aspecten als coördinatie en stabiliteit een grote rol spelen. Door een grotere verstoring van het lichaam en de actieve stabiliteit en coördinatie verloopt de kracht ontwikkeling veel sneller.

Natuurlijk gevormd lichaam
Wat je krijgt van het trainen in vrije bewegingen met losse gewichten is een natuurlijk gevormd lichaam. Een fitter, sterker en krachtiger lichaam. Het zorgt ervoor dat je een symmetrisch en mooi ontwikkelde body creëert. Je spieren leren veel sneller met elkaar samenwerken zowel binnen in de spier, maar ook de antagonist en de synergist. .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *