Tintelende vingers tijdens het trainen, wat is het en hoe kom je er vanaf?

LivePT recept: Vervanger van je bak cruesli
februari 27, 2017
LivePT voedingstips: Maart, wat eten we deze maand? (seizoens wise)
maart 1, 2017
 

Sommigen hebben er vaker of zelfs standaard last van tijdens een training of dagelijks leven; tintelende vingers. Wat is het en hoe kom je er vanaf?

De afgelopen periode hebben er in onze personal training studio klanten geweest met anterior m. scaleni syndroom.Klachten zoals tintelende vingers, carpool tunnel syndroom, nek en schouderpijn waren de meest voorkomende. In dit artikel proberen we je inzicht te geven in de mogelijke oorzaken en wat je eraan kan doen. Er zijn namelijk diverse oorzaken die deze symptomen kunnen geven. Om begrip voor deze oorzaken te krijgen geven we inzicht in de anatomie van de hals en andere betrokken structuren.

Het is van belang begrip te krijgen hoe deze klachten kunnen ontstaan en belangrijk om de functie, oorsprong en aanhechting van de m. scaleni te weten.

De m. scaleni zijn verantwoordelijk voor het heffen van de eerste en tweede rid. Zij ondersteunen de inademing, stabiliseren de nek en bij eenzijdige innovatie buiging van de halswervels. De m. scaleni wordt aangestuurd door de directe takken van de plexus cervicalis en plexus brachialis. Aansturing van de arm vindt ook plaats door de plexus cervicalis en plexus brachialis. Het vooraanzicht zoals in onderstaande afbeelding.

Dagelijkse handelingen zoals het werken met de armen voor je, zitten achter het bureau, typewerk of herhalend eenzijdig werk die langdurig wordt uitgevoerd is een van de vaakst voorkomende oorzaken.

 

Een aantal voorbeelden van klachten die gerelateerd zijn aan de m. scaleni:
Pijn in de bovenrug, met name de binnenzijde van het schouderblad, wordt veroorzaakt door de teres minor en major.
Rusteloosheid in nek, schouders, beoordeelt als zenuwtrek.
Pijn in de borst, vaak aangeduid als agina.
Pijn in de schouder, wordt vaak beoordeelt als een ontsteking aan slijmbeurs of pees.
Pijn in de voor- en achterzijde van de arm (o.a. tintelende vingers) wordt vaak gekenmerkt als spierpijn.

Er zijn veel mensen met klachten rondom de rug, schouders en nek die op een verkeerde wijze worden beoordeeld. Het gevolg is dat behandeling van deze specifieke regio's geen gewenst resultaat geven.

Oorzaken die vaak de kern van het probleem zijn:
Verhoogde en zware ademhaling door o.a. inspanning, griep, bronchitis, verkoudheid en allergie├źn.
Het uitvoeren van borstademhaling zonder of met weinig gebruik maken van het diafragma (middenrif), oftewel borst- buikademhaling.
Whiplash door een ongeluk of valpartij.
Psychische klachten of emotionele spanning.

Hoe op te lossen?
Wij maken in onze praktijk onder andere gebruik van de behandeltechnieken van Mylogenics.
Om de oorzaak van de klachten op te sporen nemen we allereerst spiertesten af en bekijken we de bewegelijkheid van de borstkas bij in- en uitademing. Na het testen bepalen we onze strategie, deze kan per individu verschillen omdat de oorzaak mogelijk van andere locatie komt. De behandelingen vinden plaats in onze praktijk, waarna een eventueel voedingsadvies wordt gegeven die een optimaal herstel moet bevorderen.

Heeft u klachten rondom de nek, schouders, arm en bovenrug of heeft u last van een van de symptomen? Neem dan snel contact op met onze behandelaars

TINTELENDE VINGERS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *