parallax background

Sportdrank: dorstlesser of een grote caloriebom?

prediabetes
Prediabetes: wat is het en wie hebben het?
juli 15, 2016
weegschaal
10 gouden regels om die kilo’s eraf te krijgen!
juli 18, 2016
 

Veel bewegen, gezond eten en sporten; drie aspecten die vandaag de dag erg belangrijk zijn. Op deze manier houd je je lichaam gezond en fit in tijden van drukte en prikkels. Maar dan moet je wel herstellen na het sporten. Hoe doe je dat nou? Aha, de sportdrank!

Toch? Je weet wel, die flesjes met water en zouten. En suikers... Veel meer geraffineerde suikers dan nodig is. Maar, is het wel nodig zo'n sportdrank? Kijk, hoe harder je sport en beweegt, hoe meer vocht je verliest. Dat is gewoon zo. Om te herstellen moet je je vochtbalans weer op peil brengen. Eén uur lichaamsbeweging staat gelijk aan één liter vochtverlies. De zouten die in een sportdrank zitten zorgen ervoor dat je vocht beter vasthoudt en dus minder snel uitdroogt. Nog een voordeel is, is dat je geen klotsende maag krijgt en niet vaak hoeft te plassen. Ook zorgen ze ervoor dat je meer dorst krijgt en dus goed blijft drinken. Ah, kijk een slim addertje onder het gras dus.

parallax background

 

Sport je langer dan één uur intensief dan is er niets mis met een sportdrank. Immers, het zout en de suikers zorgen voor energie en ze houden je vochtbalans op peil. Sport je minder dan een uur, dan is water in principe prima. Extra energie is voor een duursporter dus prima, maar kijk wel even goed naar de suikers. In een flesje AA bijvoorbeeld zitten zo'n 14 suikerklontjes. Dit wil je ook niet aan je kinderen geven, dus waarom wel aan jezelf? Een flesje Extran Energie bevat zo'n 10 suikerklontjes. Dus ga maar na: hoe veel moet je hier voor sporten? Niet echt in balans dus. En dan nog iets: de snelle suikers bijten zich vast aan de vetlaag. Willen we ook niet.

Het is belangrijk dat je niet wacht tot je dorst krijgt. Hydrateer jezelf dus voor het sporten en erna. Drink een half uur voor het sporten zo'n 350 ml water. Tijdens het sporten drink je om het kwartier zo'n 200 ml. Kijk wel uit; het water of de sportdrank kan beter niet te koud zijn. Dit legt de spijsvertering lam en het voelt ook niet lekker. Ben je klaar met sporten? Dan kun je ook kiezen voor een sportdrank die relatief veel zouten en minder suikers bevat. Maar grijp dus niet meteen naar de commerciële dranken. Je kunt er ook een zelf maken:

1 liter (gefilterd) water

Het sap van 3 citroenen

1/2 theelepel zeezout

Stevia naar smaak toevoegen (let op: stevia is erg geconcentreerd dus proef per druppel!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *