parallax background

Quinoa uit eigen land!

De aardpeer
maart 15, 2017
zwemmers
LivePT recept: Ei vrij paleo ontbijt
maart 17, 2017
 

Toon en Janna de Geus, broer en zus, of in dit geval Boer & zus, telen sinds 2016 op de boerderij van hun ouders quinoa.

Het telen van de quinoa gebeurd in een klein plaatsje Mookhoek genoemd, wat ligt op het eiland de Hoeksche Waard. Boer Toon heeft hierbij het plan de boerderij in de toekomst over te nemen en nieuwe gewassen te gaan telen. Terwijl Janna zich voornamelijk bezighoudt met het promoten van de quinoa en gerelateerde recepten.

“We telen quinoa op onze boerderij, omdat wij het leuk vinden om een product te telen dat niet opgaat in de grote massa. En als het even kan verkopen we dit rechtstreeks aan de consument. Daarnaast vinden wij het erg leuk om een gewas hier in Nederland te telen dat oorspronkelijk van ver komt en tot voor kort alleen nog daar groeide. Ondanks dat quinoa oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt groeit het hier ook super. Een bijkomend voordeel van Nederlandse quinoa is dat je niet de enorme hoeveelheid uitstoot (CO2) hebt, doordat de quinoa een veel kortere weg aflegt voor het op je bord ligt. Door het lokaal te telen is die uitstoot er niet maar koop je wel hetzelfde product, alleen met een veel mindere belasting voor het milieu”.

De Hoeksche Waardse boeren hopen dat het over is met het onnodig importeren van 'superfood', terwijl dit letterlijk om de hoek groeit. Dat mensen geen 'anonieme zakjes' meer kopen maar de producten direct bij de boer ophalen of bestellen. Ze geloven heilig dat de hype rond het supervoedsel, die in 2015 op zijn hoogtepunt was, een blijvende erfenis in ons land achterlaat. Janna de Geus: “Pasta had ook jaren nodig om in Nederland ingeburgerd te raken. Dat is nu echt een aanvulling op het bestaande aanbod. Quinoa kan over tien jaar ook een blijvertje zijn.''

parallax background

Klein detail, de boerderij waar Boer & zus verbouwen staat in Nederland; Hollandse quinoa! Want wie dacht dat dit gewas alleen uit Zuid-Amerika komt heeft het verkeerd.

 

Koken met het, voor velen, onbekende gewas hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Boer & zus verwerken hun quinoa in eenvoudige en lekkere gerechten, zodat het voor iedereen een toegankelijk product wordt.

Naast dat zij quinoa telen, telen zij tevens aardappels, uien, suikerbieten en tarwe op de boerderij welke al sinds 1923 in de familie is. Mocht je in de buurt zijn, loop dus even naar binnen voor een flinke tas ‘superfoods’ uit eigen land.


Leuk nieuws voor de Randstad: vanaf nu is deze Hoeksche quinoa ook in onze vestiging in Wassenaar verkrijgbaar. Gewoon omdat ook wij Boer & zus zo leuk vinden.Boer en zus is tussen 20 en 26 maart tevens te vinden in de PopUp GersVers in de Markthal (Rotterdam)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *