Wat zijn transvetten, verzadigde en onverzadigde vetten?
Verzadigde vetten komen over het algemeen voor in dierlijke producten maar komen ook voor in plantaardige producten. De mens is evolutionair niet aangepast op het consumeren van veel verzadigde vetten. Producten zoals vlees bevatten verzadigde vetten, een dier dat veel beweegt en de juiste voeding krijgt heeft een optimale vetsamenstelling. Een hooglander die in de duinen veel verschillende plantensoorten eet en veel beweegt, bevatten weinig verzadigd vet en veel omega-3 vetzuren.
Voorbeelden van producten die verzadigde vetzuren bevatten zijn o.a vet vlees, kokosolie, volle melkproducten, gebak, koekjes, snacks en chips.
Onverzadigde vetten komen het meest voor in plantaardige producten. De onverzadigde vetzuren zijn te splitsen in enkelvoudig en meervoudige onverzadigde vetzuren. Meervoudige onverzadigde vetzuren moeten via de voeding worden opgenomen, omdat het lichaam dit niet zelf kan aanmaken.
Voorbeelden van producten die enkelvoudige onverzadigde vetzuren bevatten zijn olijven, noten en avocado’s.
Voorbeelden van producten die meervoudige onverzadigde vetzuren bevatten zijn o.a vette vis, noten, plantaardige oliën.
Transvet is een onverzadigd vet, deze vetten komen over het algemeen voor in bewerkte producten. Transvetzuren hebben veel nadelige effecten op het lichaam zoals het verhogen van de insulinespiegel, verlagen van de weerstand, kunnen de hormonale disbalans verstoren en het verhogen van de “slechte” cholesterol.
Voorbeelden van producten die transvetten bevatten zijn o.a. croissants, koekjes, chips, andere snacks, en gefrituurde producten, margarine, halvarine.