parallax background
Van sporten een routine maken
februari 22, 2017
Suiker is vergif! Of niet?
februari 24, 2017
 

Veroveren paarse spruitjes binnenkort ons bord? De smaak is zoeter en milder, wat ook kinderen zal aanspreken.

De paarse spruiten bestaan al sinds 1956 en zijn vergelijkbaar met de groene broertjes, ze zijn iets kleiner en minder talrijk op de stam aanwezig. Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool en lijken op een kleine witte kool. Verassend is echter hun zoetere smaak. Kenners beweren zelfs een lichte notensmaak te ontdekken. De groente wordt geoogst vanaf oktober tot februari.

Deze gezonde koolsoort heeft een grote hoeveelheid aan vitamines zoals: A, B1, B2, B5, B9 B11 en C. Bovendien zitter er ook veel vezels en de mineralen kalium, magnesium, ijzer en fosfor in. Ze hebben een positief effect op onze stofwisseling. Spruitjes zijn voedzamer dan andere soorten kool. Dit komt door de lage gehalte aan water en het hoge vetgehalte. Lees ook hierhet artikel van Florine Duif over o.a. spruiten en hun werking tegen verschillende gifstoffen in je lichaam.



Tot en met Februari (vanaf Oktober) zijn spruitjes erg lekker en is het een van de bekendere seizoensproducten. Onderaan het artikel vindt je een lekker recept, ook de kinderen, maar we hebben er natuurlijk nog veel meer!
parallax background

Verassend is de zoete smaak van deze spruitjes, kenners beweren zelfs een lichte notensmaak te herkennen

 

Quinoa met geroosterde paarse spruitjes, zoete aardappel & sinaasappel-harissa saus uit de oven!


Het volgende heb je nodig voor vier hoofdgerechten of zes tot acht bijgerechten:

400 gram zoete aardappels
400 gram (paarse) spruitjes
1/2e theelepel kaneel
snufje versgeraspte nootmuskaat
2 eetlepels ahornsiroop
1 eetlepel gesmolten extra vierge kokosolie
snufje cayennepeper
50 gram pecannoten
140 gram quinoa (of gebruik gierst of amarant)
1 biologisch (liefst gist- en suikervrij) bouillonblokje
1 granaatappel
40 gram gedroogde biologische cranberry’s
1 bosje verse platte peterselie
100 gram verse bladgroente zoals baby spinazie of boerenkool
1 rode ui

voor de Sinaasappel-harissa dressing:

2 eetlepels extra vierge olijfolie
2 eetlepels witte tahin
sap van ½e citroen
sap van 1 sinaasappel
1 theelepel ahornsiroop
2 theelepels harissa (afhankelijk van hoe pittig je het wil)
1 theelepel kaneel1 klein teentje knoflook, geperst of heel fijn gehakt
zeezout & zwarte peper naar smaak

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier

2. Halveer de spruitjes, verwijder de harde stukjes onderaan de spruitjes en de buitenste blaadjes. Snijd de zoete aardappels (met schil) in ongeveer evengrote stukjes als de spruitjes. Doe 1 eetlepel gesmolten extra vierge kokosolie samen met 2 eetlepels ahornsiroop, wat versgeraspte nootmuskaat, 1/2e theelepel kaneel, een snuf cayennepeper, zeezout en zwarte peper in een kom en mix dit door elkaar. Hussel de zoete aardappelblokjes en gehalveerde spruitjes door het mengsel en zorg dat alles goed bedekt is.

3. Verdeel de spruitjes en zoete aardappels over de beklede bakplaat en zorg dat er niets op elkaar ligt; rooster de groenten in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Verlaag de laatste 10 minuten de oventemperatuur naar 175 graden en voeg de pecannoten aan de bakplaat toe. Haal deze er na 10 minuten (of als ze mooi goudbruin geroosterd zijn) uit, hak ze in grove stukken en zet even aan de kant.

4. Kook ondertussen de (afgespoelde) quinoa in voldoende water en het verkruimelde bouillonblokje in ongeveer 15 minuten gaar

5. Maak de dressing door alle ingrediënten met de staafmixer te blenden (eventueel met een aanzetstuk) of roer ze met de garde door elkaar

6. Hak de peterselie en de rode ui fijn, halveer de cranberries en doe, samen met de (gewassen) bladgroente, geroosterde zoete aardappel, spruitjes & granaatappelpitjes door de (uitgelekte) quinoa en roer alles goed door. Voeg ook de dressing toe aan de quinoa en breng het geheel op smaak met peper en zeezout. Bestrooi de salade met extra peterselie, granaatappelpitjes en de gehakte pecannoten.

Extra Tips:

Voeg voor een extra feestlijk eindresultaat wat verbrokkelde feta en/of gehakte kastanjes toe. Yumm! 
Deze manier van bereiden van de spruitjes is ook een zeer handige manier om kinderen er succesvol kennis mee te laten maken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *