parallax background
EET FRUIT_DRINK HET NIET
Eet fruit, drink het niet!
maart 4, 2017
LivePT recept: Geroosterde kip met zoete aardappel
maart 10, 2017
 

Het lichaam heeft natrium nodig voor de vochthuishouding van het lichaam. Het trekt vocht aan, waardoor je genoeg vocht vasthoudt in je lichaam. Daarnaast is natrium in combinatie met kalium belangrijk voor een gezonde bloeddruk, het doorgeven van zenuwprikkels en het samentrekken van de spieren. Hierbij spelen ook de mineralen kalium, magnesium, chloride en fosfaat een belangrijke rol (Voedingscentrum, 2017).

Natrium komt van nature in bijna alle voedingsmiddelen voor, maar is ook een bestanddeel van zout. De kans op een tekort aan natrium is klein. Van natrium heb je maar heel weinig nodig. De hoeveelheid natrium die in voeding voorkomt, is meer dan voldoende. Bij ernstige diarree kan een tekort aan natrium in het lichaam ontstaan en bestaat de kans op uitdroging. Extra drinken in combinatie met meer zout is dan nodig om het tekort aan te vullen.

parallax background

Natrium zorgt er samen met kalium voor dat de elektrische signalen in de zenuwen goed doorgegeven kunnen worden. Hierdoor kunnen de hersenen en de spieren goed communiceren – iets wat bijvoorbeeld onmisbaar is als je goed wilt kunnen bewegen.

 

Teveel aan natrium?
Door een teveel aan natrium worden de nieren en het hart extra belast waardoor een hoge bloeddruk kan ontstaan. Een teveel aan natrium verhoogt dus de kans op hart- en vaatziekten.

Tekort aan natrium?
Een tekort aan natrium zal voor de gemiddelde persoon niet snel voorkomen omdat natrium in vrijwel alle voedingsmiddelen aanwezig is. Wanneer een tekort wel voorkomt wordt dit meestal veroorzaakt door verlies van natrium via zweet bij langdurige inspanning. Hierdoor ontstaan verschijnselen van uitdroging. Dit kan voorkomen bij bergbeklimmers en topsporters;

De symptomen van een natriumtekort kunnen zich uiten in een verminderde communicatie tussen de spieren en hersenen waardoor je bewegingen niet altijd meer overeen komen met wat je van plan was, met duizeligheid tot gevolg. Ook kunnen cognitieve processen in de hersenen verstoord worden, waardoor je gaat brabbelen. In ernstige gevallen kan de verminderde spiercontrole zelfs de longen of het hart beïnvloeden, waardoor de ademhaling of de hartslag tot stilstand komt – iets dat zelfs dodelijke gevolgen kan hebben wanneer het acuut gebeurt (Mark, 2016) .

Hoeveel voedsel elke dag nodig is, hangt af van de individuele energiebehoefte. Hoeveel natrium je precies nodig hebt, is lastig te zeggen. Dat hangt namelijk af van de hoeveelheid zout die je verliest met plassen of zweten en hoe actief je bent. Omdat het huidig voedingsaanbod gemiddeld veel natrium (zout) bevat is compensatie met extra zout vanwege natrium verlies (bij extreem zweten) niet snel nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *