parallax background

Mag/kan/moet je sporten als je ziek bent?

LivePT recept: kokos-zoete-aardappelmuffins tegen ontstekingen
augustus 9, 2016
gifstoffen
Zó verwijder je gifstoffen uit je lichaam
augustus 11, 2016
 

Mensen die hoesten en proesten op een apparaat terwijl jij er straks op moet? Is dat verstandig? Als in: is dat verstandig van de zieke in kwestie én moet je überhaupt wel sporten als je niet lekker bent? Wellicht word jij wel aangestoken, maar dan rest als nog de vraag: 'Moet jij dan wel sporten als je ziek bent?' LivePT geeft het antwoord.

Om bij het begin te beginnen. Op elk apparaat zitten bacteriën. En niet alleen op de apparaten, maar ook in de lucht. Ze kunnen inderdaad ontstekingen, verkoudheden of griep veroorzaken. Maar: je immuunsysteem heeft hier een briljant plan voor bedacht. Als de bacteriën aanvallen, zet je lichaam zichzelf in verdediging. Heb jij een goed immuunsysteem, dan is de kans klein dat jij ziek wordt. Sta je onder spanning of was je al niet zo lekker; dan is de kans groot dat je wel de griep krijgt.

parallax background

 
Ben je vroeger als kind veel ziek geweest, dan heeft je lichaam het soort virus onthouden en kan zich makkelijker verweren als datzelfde virus komt aanwaaien. Handig hè? Daarom is het niet per se erg als kinderen vaak verkouden zijn of griep hebben. Het is juist nodig om een sterk immuunsysteem aan te leggen. Ben je veel in de sportschool te vinden dan zijn er veel mensen met veel verschillende bacteriën, waar je lichaam dus als het ware steeds een afweersysteem voor bedenkt. Je bevinden in dit soort ruimtes is dus uiteindelijk best gunstig.

Goed om even terug te gaan naar de titel. Er is een verschil tussen 'trainen' en sporten zoals 'yoga of Tai Chi'. Bij de één zweet je en is je lichaam keihard aan het presteren, bij de ander ben je wel in beweging, maar geeft het je lichaam eerder rust dan dat het stress oplevert. Lichamelijk stress dan. Ben je ongelooflijk hard aan het trainen, dan is het misschien niet zo verstandig om te gaan sporten. Een intensieve training kan namelijk nog meer lichamelijk stress veroorzaken, wat je immuunsysteem niet ten goede komt. Ons advies: lekker even uitrusten en zodra je weer beter bent ga je weer aan de bak!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *