parallax background

LivePT voedingstip met recept: Quinoa!

LivePT recept: Gember Muffin
maart 12, 2017
(Enkele) basisregels voor duurzame progressie in je training. Joris legt uit. (1/5)
maart 14, 2017
 

Quinoa, wie heeft er inmiddels nog niet van gehoord? Een van de bekendere "superfoods" welke zijn herintrede heeft gemaakt in menig keuken waar men gevarieerd en voedzaam kookt.

Wisten jullie trouwens al dat quinoa ook gewoon in Nederland groeit?

Meer hierover volgende week, allereerst nog even: de gezondheidsoordelen van quinoa.


11 Bewezen gezondheidsvoordelen Quinoa:
- Quinoa is ontzettend voedzaam
- Quinoa bevat krachtige bio-actieve stoffen
- Er zitten veel vezels in, veer meer dan in de meeste granen
- Quinoa is glutenvrij
- Quinoa bevat veel eiwit, met alle essentiële aminozuren die we nodig hebben
- Quinoa heeft een lage glycemische index
- Het bevat veel mineralen waarvan de meeste mensen onvoldoende binnen krijgen, vooral magnesium
- Quinoa heeft gunstige effecten op de stofwisseling
- Quinoa zit vol met antioxidanten
- Quinoa helpt bij een betere lichaamssamenstelling
- Quinoa is eenvoudig om in je eetpatroon op te nemen!

parallax background

Quinoa laat zich verrassend goed combineren met vele smaken van zoet tot hartige gerechten; je kan het dus naar hartenlust mee variëren

 

Recept: Quinoa met rode kool Thaise dressing en gember seitan

Het beste en fijnste uit twee werelddelen: de heerlijke smaken uit Azië waarin zoet, zuur en pittig zit verwerkt en het ontzettend gezonde quinoa uit Zuid-Amerika. Quinoa laat zich verrassend goed combineren met vele smaken van zoet tot hartige gerechten; je kan het dus naar hartenlust mee variëren.


Dit recept is een aanrader! Deze hebben we gevonden op: www.plantaardigheidjes.nl en www.ahealthylife.nl
Ingrediënten:
- 1½ cup quinoa van Lima
- ½ rode kool
- ½ komkommer
- ½ (rode) paprika
- 3 bosuitjes
- 10 cm dikke winterpeen
- limoen
- verse koriander
- sesam zaadjes

Dressing:
- 2 el sesamolie
- 4 el milde shoyu van Lima
- 2 el balsamico azijn

Gember seitan:
- 1 pot seitan van Lima
- 4 el milde shoyu van Lima
- 3 cm dik stukje verse gember
- 2 tenen knoflook
- 2 el plantaardige olie

Bereidingswijze:
Kook de quinoa in 3 cup water ongeveer 12 minuten met afgesloten deksel. Na de 12 minuten van het vuur afhalen en met gesloten deksel nog 5 minuten laten staan, daarna los roeren met een vork.
Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar.
Snijd de rode kool in hele fijne reepjes, de komkommer in halve maantjes, de paprika en de winterpeen in dunne reepjes. De bosui in fijne ringetjes snijden. Meng de groentes door de quinoa en roer de dressing erdoor. Knijp een limoentje boven de salade uit.
Voor de seitan doe je de shoyu, geraspte gember, knoflook en olie in een schaaltje en meng je alles goed. Snijd de seitan in iets kleinere blokjes. Verhit een koekenpan of wok en bak hierin de seitan al roerend terwijl je steeds kleine scheutjes shoyu/gember mengsel toevoegt.
Wanneer de seitan mooi verkleurt en de shoyu gember is opgedroogd kun je deze bovenop de quinoa salade serveren. Besprenkel met sesamzaadjes en verse koriander.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *