parallax background

LivePT recept: Zwarte bonen burger met kurkuma en komijn

zoete aardappels
LivePT recept: Paleo stoof met gehakt en zoete aardappel
september 20, 2016
LivePT recept: Broccoli mungbonen soep met spekjes en haverbrood
oktober 4, 2016
 

We hoeven niet iedere dag vlees of vis te eten, maar als we veel sporten is het belangrijk dat we wel veel eiwitten en groenten eten. Om het even een keer bij een vegetarisch gerecht te houden, schotelen we deze week een zwarte bonen burger voor met kurkuma en komijn.

parallax background

 
Even over de zwarte boon
Bonen zijn over het algemeen heel gezond, aangezien ze helpen spieren op te bouwen. Daarbij bevatten ze vezels, antioxidanten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Zwarte bonen zelf bevatten veel ijzer, fosfor, thiamine, magnesium, eiwitten, tryptofaan, foliumzuur, vezels, mangaan en molybdeen. En ze houden de bloedsuikerspiegel op een gezond niveau. Ze bevatten dus ook veel eiwitten, dus je kunt ze zeker als goede vleesvervanger gebruiken. Daarom: een burger, maar dan van zwarte bonen.

Even over kurkuma en komijn
In het recept komen we kurkuma en komijn tegen. Zoals velen van jullie al weten werk kurkuma ontstekingsremmend en is het een immuunbooster. Het neutraliseert vrije radicalen en het is goed voor een gezond brein. Genoeg voordelen dus. Maar wat dacht je van komijn? Komijn stimuleert het zelfhelend vermogen, waardoor ziektes sneller genezen. Daarnaast bevat komijnzaad ongeveer 21% eiwit, 35% vet en 38% koolhydraten. Dit zijn gezonde overigens wel gezonde vetten (essentiële vetzuren) die het lichaam helpen infecties te bestrijden. Daarnaast is het wederom een booster voor het immuunsysteem en gaat het allergieën en oxidatieve stress tegen. Je moet er natuurlijk wel veel van eten, maar voeg het daarom eens wat vaker toe!

Ingrediënten voor vier burgers
100 gram quinoa (ongekookt)
400 gram zwarte bonen (uit blik, bio)
3 grote dadels
1 theelepel kurkuma
1 theelepel komijn
1 grote eetlepel mosterd

Zo ga je te werk
Kook de quinoa in een pannentje volgens de instructies op het pak. Wanneer al het water is opgenomen door de quinoa laat je deze nog even op laag vuur staan tot de quinoa begint de knisperen. Nu weet je dat er geen extra vocht meer in de quinoa zit en je burgers goed zullen binden (kijk wel uit dat de quinoa niet vastplakt aan je pan).

Giet de zwarte bonen af en laat ze uitlekken. Doe vervolgens alle ingrediënten in je keukenmachine en mix tot je een kruimelige mix hebt. Is het te droog dan kan je er een klein beetje olijfolie aan toevoegen of kokosolie. Maak er vier middelgrote burgers van en bak ze in de pan binnen 10 minuten goudbruin en knapperig. Heerlijk met wat humus, verse spinazie en plakjes tomaat of komkommer. En serveer er wat zoete aardappel friet bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *