parallax background

LivePT recept: Paleo lasagna

september 15, 2016
5 tips om te slapen als een roos met dit warme weer
september 14, 2016
Is koud douchen nou echt wel zo gezond?
september 16, 2016
 

Niet dat je er nu echt aan moet denken, aan lasagna, maar het is altijd goed om een fijn recept in huis te hebben. Vooral als je eters krijgt. En buiten dat: dit kun je prima één keer per week eten. Het vult en ook kinderen zijn er dol op. De key ingredient zijn niet de lasagnavellen (bij Paleo vervangen we deze namelijk), maar een goede en kruidige saus.

En mocht je de lactose niet willen weglaten (kaas maakt het gerecht namelijk wel smakelijker), kies dan voor Ricotta of Parmesaan. Deze twee kaassoorten bevatten minder lactose. Mocht je het toch liever niet eten, maak dan een mengsel van bloemkool, cashewnoten en olijfolie.

Ingrediënten voor de saus:
2 el olijfolie
1 gele ui, gesnipperd
1 tl zeezout
500 gr rundergehakt, bio
1/2 kop rode wijn
3 knoflooktenen, fijngehakt
Zwarte peper naar smaak
1/2 tl gerookte paprikapoeder
1 fles passata (bio, van de supermarkt)

Voor de lagen
1 aubergine, gesneden in kleine blokjes
1 pastinaak, in dunne plakjes
1 tl zeezout
7 el olijfolie
2 el ghee
1/2 bakje basilicum
6 paddenstoelen, in plakjes
2 koppen babyspinazie
3 kleine courgettes, doormidden gesneden en in plakjes
1 bak ricotta van 250 gr
3 el Parmesaan
Kerstomaatjes voor de garnering
parallax background

 
Zo ga je te werk Verwarm de over op 180 graden. Pak een vorm waar je de lasagna in wilt maken en beleg met pastinaak plakken en bestrijk met ghee. Zet het alvast 15 minuten in de oven. Op deze manier wordt het allemaal iets zachter voordat je echt gaat beginnen.

Voor de saus: verhit twee el olijfolie in een pan en voeg de uien plus een beetje zout toe. Bak net zolang totdat ze glazig zijn. Voeg 1 theelepel ghee toe en strooi het gehakt in de pan. Bak net zolang totdat het gehakt bruin van kleur is. Voeg nu de rode wijn, de knoflook, de peper en de paprikapoeder toe plus eventueel nog wat zout. Bak zo'n 3-4 minuten. Voeg nu de passata toe en zet het vuur laag. Kook voor zo'n 10 minuten.

Ondertussen bestrooi je de aubergine met zout en zet je het 10 minuten opzij. Zo verdwijnt het vocht uit de aubergine.

Vervolgens: voeg 2 el olijfolie en 1 theelepel ghee in een pan en bak de aubergine voor zo'n 3 minuten.

Hierna haal je de schaal uit de oven en begin je met de lasagna bouwen: een laag pastinaak, de helft van de tomaten saus, aubergine stukjes, basilicum, paddenstoelen, de rest van de tomatensaus, babyspinazie, courgette, olijfolie, zout en peper. Voeg vervolgens de ricotta toe en parmezaan om het te gratineren. Voeg als laatste de tomaatjes toe. Stop het geheel nu in de oven en bak voor zo'n 20 minuten. Eet smakelijk!

Foto via

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *