parallax background

Jaha! We zouden eigenlijk twee keer per dag moeten slapen voor een goede gezondheid

kop koffie
Het is bewezen: koffie is wel degelijk goed voor je
september 11, 2016
5 tips om te slapen als een roos met dit warme weer
september 14, 2016
 

Nu weten we dat de Spanjaarden en Italianen het totaal geen gek idee vinden, maar hier in Nederland doen we er niet aan. We hebben het over de siësta. Ofwel: een middagdutje. Want zo overdreven is dit helemaal niet. Nee, die Mediterranen hebben het wel degelijk goed begrepen. Slaapexperts hebben namelijk bewezen dat iedereen eigenlijk twee keer per dag zou moeten dutten.

parallax background

 
Eenmaal acht uur slaap is goed, maar twee keer korter slapen is beter. Zo beweert slaaponderzoeker en psycholoog aan de RMIT University Dr. Melinda Jackson. Het zit namelijk zo: dit is een manier van bimodaal slapen, wat oorspronkelijk beter aansluit bij onze biologische klok. En het idee is helemaal niet gek. Psychiater Thomas Wehr deed er al onderzoek naar in de jaren '90.

Hij voerde een experiment uit waarbij een groep mensen veertien uur per dag in een donkere ruimte zaten in plaats van de welbekende acht uur (de tijdsduur dat we gemiddeld slapen). Wat bleek? Mensen sliepen na een maand niet meer acht uur, maar vier uur - drie uur wakker - en weer vier uur. De mensen waren scherper en veel productiever dan wanneer ze één keer acht uur sliepen. Wij zijn voorstanders geworden van dit idee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *