parallax background

Is koud douchen nou echt wel zo gezond?

paleo lasagna
LivePT recept: Paleo lasagna
september 15, 2016
Vitamine B12 helpt tegen veroudering van het brein
september 18, 2016
 

Vanmorgen zette ik het nieuws aan en sprong ik in het gedeelte 'waarom koud douchen zo goed voor je is'. Het schijnt je immuunsysteem te verbeteren waardoor je dus minder snel ziek wordt. Maar is dit wel zo? LivePT deed research en kwam bij een interessant artikel van NRC terecht.

parallax background

 
Er is namelijk wel degelijk onderzoek naar gedaan. Aan de studie, waarin koud afdouchen het hoofdthema was, deden 3000 vrijwilligers mee. Het onderzoek, geleid door wetenschapper Geert Buijze van het AMC, verscheen vandaag in PLOS ONE en kreeg media aandacht.

Buijze werd geĆÆnspireerd door 'ijsman' Wim Hof die zegt dat ijskoud douchen gezonder is. Daarop gebaseerd werd een studie neergezet waar de deelnemers werden ingedeeld in vier groepen: 30, 60 of 90 seconden koud douchen, plus een controlegroep: het nemen van een warme douche.

Wat bleek?
De deelnemers die een maand lang koud douchten aan het einde van de douchesessie vertelden dat ze er 29% minder dagen waren waarop ze zich niet lekker voelden. Aan de andere kant meldden ze zich niet minder vaak ziek. In principe voelden ze zich een dagdeel minder grieperig of verkouden, dus niet een hele dag. Het onderzoek heeft meer body nodig, vooral ook omdat het via vragenlijsten op internet en per e-mail werd gedaan. Daarbij haakte 20% af. En zou er ook nog eens sprake kunnen zijn van een placebo-effect. Buijze waarschuwt dat ouderen en hartpatiƫnten beter niet koud kunnen afdouchen. Voor het geval dat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *