parallax background
Ijzer
mei 6, 2017
Factsheet Meal Preppen
mei 10, 2017
 

Fluoride speelt een rol bij de opbouw van je botten en het tegengaan van tandbederf. In voeding zit fluor altijd vast aan een ander mineraal, zoals natrium of calcium. Onze voeding bevat vaak minder fluoride om een goede bescherming te geven tegen tandbederf. Daarom wordt extra fluoride toegevoegd in tandpasta.

In pure vorm is het echter ook een giftig industrieel afvalproduct. Het is dus de vraag of fluoride, zeker in hoge dosis, wel zo gezond is voor ons lichaam en onze gezondheid, en of dat opweegt tegen de zogezegd gunstige werking op onze tanden (Jesse van der Velde, 2014).

parallax background

Vanwege de gezondheidsrisico’s die aan teveel fluorideinname hangen, mijden veel Amerikaanse ouders tandpasta met fluoride inmiddels. Zij gebruiken meer natuurlijke merken of maken zelf tandpasta van kokosolie, biologisch neemblad poeder en etherische olie, zoals pepermunt- of kaneelolie (Paleo, 2017).

 

Fluoride uit eten en drinken helpt bij de bescherming van tanden. Als fluoride wordt opgenomen door het tandglazuur, zijn de tanden beter bestand tegen tandbederf.

Voor zover bekend heeft fluoride geen andere functies in het lichaam (Voedingscentrum, 2016).

Te weinig fluoride
Een tekort aan fluoride leidt tot tandbederf.

Te veel fluoride
Wie lange tijd veel fluoridetabletten gebruikt, kan bruine vlekken en strepen op de tanden krijgen. Dit worden zebratanden genoemd. Ook kunnen nieren, botten, zenuwen en spieren worden aangetast bij overmatig gebruik van fluoride (Alles voor je tanden, 2015).

Meer info: Alles voor je tanden, 2015."Fluoride, niet zo onschuldig als het lijkt."

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *