parallax background

Dit bijzondere effect heeft lachen op ons brein

december 18, 2016
5 x ideeën voor Paleo voorgerechten met Kerst
december 16, 2016
Deze 5 inspirerende podcasts moet je beluisteren in 2017!
december 27, 2016
 

"Sommige dingen in het leven zijn zo hopeloos dat we maar één wapen hebben om onszelf te beschermen: lachen en vrolijkheid", aldus Gordon Allport, een Amerikaanse psycholoog en één van de initiatiefnemers van een belangrijke studie over persoonlijkheid. En Allport heeft gelijk. Lachen is belangrijker dan we denken.

parallax background

 
Wanneer rolden bij jou voor het laatst de tranen over je wangen van het lachen? Er zijn mensen die zich dit niet kunnen herinneren. En dat zou juist wel de bedoeling moeten zijn als we 'de vader van de lach', psycholoog Norman Cousins mogen geloven. Hij doet al onderzoek naar het effect van lachen sinds de jaren '70. Wat blijkt? Keihard lachen zorgt voor de regulatie van bepaalde hormonen die invloed hebben op gedrag, stress en bloeddruk. Interessant.

Het kan zelfs genezen
Ze zeggen weleens dat lachen het beste medicijn is, maar dat is dus niet voor niks. Cousins heeft namelijk een behandeling tegen de ziekte van Bechterew, een zeer pijnlijke ontsteking van de wervelkolom die kromming veroorzaakt. Een ziekte waar Cousins zelf mee moest dealen. Hij ontwikkelde een mix van een flinke dosis vitamine C plus een hoop humor aan. Hij herstelde van een bijna-verlamming en schreef het boek 'Anatomy of Illness'. En dat niet alleen. Hij paste dezelfde behandeling toe bij mensen die dreigden een hartaanval te krijgen.

Minder stress
Niet alleen Cousins heeft onderzoek naar het effect van lachen gedaan. Ook Dr. Lee Berk kon er wat van. Hij wierp al vanaf de jaren '80 van de vorige eeuw een blik op de hormoonregulatie die ontstaat door gelach. Berk kwam tot de conclusie dat stresshormonen wel degelijk verminderd worden en dat er zelfs antilichamen en gelukshormonen worden geproduceerd door een schaterlach. Hormonen die dienen als natuurlijke pijnstiller. Dat zijn nogal een hoop voordelen. Dus ga niet bij de pakken neer zitten en zet het op een lachen. En als er een chagrijnige kop naast je op de bank zit, dan is het zaak dat je hem of haar aan het lachen krijgt. Dat is stukken beter voor lichaam en geest. En onthoud: wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *