Toch merk je dat het soms niet helemaal lekker valt, boert het op, ervaar je een opgeblazen buik of je hebt last van gasvorming. Wat is de oorzaak hiervan en eten we niet snel teveel fruit? Voor de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten (zetmeel en fruit) zijn verschillende soorten spijsverteringssappen met bijbehorende enzymen nodig. De verschillende specifieke enzymen functioneren optimaal onder verschillende omstandigheden. Daar bedoel ik mee, soms kun je beter combinaties vermijden omdat niet alle voedingsmiddelen optimaal samen verteerd kunnen worden. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld gasvorming en worden bepaalde voedingsstoffen niet goed opgenomen in het maag- darmstelsel.
De vertering van koolhydraten (zetmeel) begint in de mond door middel van het enzym amylase wat zich in het speeksel bevindt. Dit zorgt ervoor dat zetmeel omgezet wordt in glucose, de vorm van suiker die het lichaam meteen kan opnemen. Wanneer je fruit drinkt, wordt dus het eerste gedeelte van het verteringsproces deels overgeslagen. Zorg ervoor wanneer je jouw fruit eet, goed kauwt en dit mengt met het speeksel in de mond. Geadviseerd wordt om je fruit te eten op een lege maag, tussen de maaltijden door, 1 - 2 stuks fruit per dag.
Zodra een eiwitrijk voedingsmiddel gecombineerd wordt met fruit, zal het eiwit rotten en de suiker fermenteren (er ontstaat een chemische verandering). Een vervelend symptoom kan zijn gasvorming. Door fermentatie en rotting van het voedsel, kun je energie en waardevolle nutriënten verliezen. Nutriënten zijn voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor gezonde lichaamsfuncties.Dagelijks fruit is goed maar met mate. Het is belangrijk rekening te houden met de voedingswaarde, glycemische waarde en waar en hoe het fruit wordt geteeld.
De glycemische waarde geeft aan hoeveel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van koolhydraten.
Notitie: