parallax background

Eet fruit, drink het niet!

Neurologisch trainen, train je voor spiermassa of kracht?
maart 3, 2017
Natrium
maart 7, 2017
 

Fruit is een belangrijk en onmisbaar voedingsmiddel in ons dagelijks leven. We eten het graag en er wordt keer op keer geadviseerd door specialisten om voldoende fruit te eten.

Toch merk je dat het soms niet helemaal lekker valt, boert het op, ervaar je een opgeblazen buik of je hebt last van gasvorming. Wat is de oorzaak hiervan en eten we niet snel teveel fruit? Voor de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten (zetmeel en fruit) zijn verschillende soorten spijsverteringssappen met bijbehorende enzymen nodig. De verschillende specifieke enzymen functioneren optimaal onder verschillende omstandigheden. Daar bedoel ik mee, soms kun je beter combinaties vermijden omdat niet alle voedingsmiddelen optimaal samen verteerd kunnen worden. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld gasvorming en worden bepaalde voedingsstoffen niet goed opgenomen in het maag- darmstelsel.

De vertering van koolhydraten (zetmeel) begint in de mond door middel van het enzym amylase wat zich in het speeksel bevindt. Dit zorgt ervoor dat zetmeel omgezet wordt in glucose, de vorm van suiker die het lichaam meteen kan opnemen. Wanneer je fruit drinkt, wordt dus het eerste gedeelte van het verteringsproces deels overgeslagen. Zorg ervoor wanneer je jouw fruit eet, goed kauwt en dit mengt met het speeksel in de mond. Geadviseerd wordt om je fruit te eten op een lege maag, tussen de maaltijden door, 1 - 2 stuks fruit per dag.

Zodra een eiwitrijk voedingsmiddel gecombineerd wordt met fruit, zal het eiwit rotten en de suiker fermenteren (er ontstaat een chemische verandering). Een vervelend symptoom kan zijn gasvorming. Door fermentatie en rotting van het voedsel, kun je energie en waardevolle nutriënten verliezen. Nutriënten zijn voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor gezonde lichaamsfuncties.

Voorbeelden van deze combinaties zijn:
- Noten met rozijnen
- Grapefruit met ei
- Kwark met fruit

More reasons to eat fruit:
- Bananen zijn goed voor sporters en atleten omdat ze je snel energie leveren
- Ananas helpt je tegen heb bestrijden van artritis
- Blauwe bessen beschermen het hart
- Kiwi’s helpen met het vergroten van ons botmassa
- Mango’s beschermen je tegen verschillende soorten kanker
- Kersen helpen je zenuwstelstel te kalmeren
- Druiven relaxeren je bloedvezels
- Watermeloen helpt het lichaam om het hartritme te controleren

parallax background

‘’Veel mensen zien een stuk fruit en een vruchtensap nog als gelijkwaardige producten terwijl een glas vruchtensap substantieel meer suiker bevat en minder, of zelfs geen, voedingsvezels’’

 

Dagelijks fruit is goed maar met mate. Het is belangrijk rekening te houden met de voedingswaarde, glycemische waarde en waar en hoe het fruit wordt geteeld.

De glycemische waarde geeft aan hoeveel de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van koolhydraten.

Notitie:
Eet fruit, drink het niet. Je drinkt makkelijk veel meer fruit dan je normaal gesproken eet. Het idee dat een vruchtensap net zo gezond is als een stuk fruit zorgt ervoor dat mensen minder snel een limiet stellen aan de consumptie van vruchtensappen.
Daarnaast wordt het eten van fruit geassocieerd met een verminderd risico op diabetes, terwijl teveel suikers uit vruchtensap geassocieerd kan worden met een beginstadium of verhoogde kans op diabetes.

Tip:
- Koop je fruit bij een groenteboer
- Vers, in het seizoen en zoveel mogelijk biologisch
- Voorkom genetisch gemodificeerd fruit
- Eet fruit, drink het niet
- Was het fruit altijd grondig om pesticiden zoveel mogelijk van het fruit te verwijderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *