Immers, leerlingen moeten meer bewegen, traktaties moeten gezonder worden en de welbekende 'tussendoortjes' bestaan nog veelal uit koeken en geraffineerde producten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft hiervoor een subsidie van 1,2 miljoen euro vrijgemaakt. De Hogeschool Leiden leidt het pilotproject 'Specialist Sportieve en Gezonde School' en werkt daarin samen met vijf andere pabo's.
De nieuwe leraar moet zowel ouders als andere leraren zover krijgen mee te werken. Zo moeten ouders hun kinderen gezonder eten meegeven naar school en leraren moeten de kinderen meer laten bewegen. Dat kan bijvoorbeeld door tijdens het buitenspelen een spel te verzinnen, door beweging als 'tussendoortje' tijdens de lessen of het geven van les in de buitenlucht bij mooi weer.
Volgens projectleider Monique van Ark wordt het voor de nieuwe 'gezonde' leraar nog een hele klus iedereen bij het gezondere onderwijs te betrekken. Nu zijn het nog vooral de leraren die al iets met het thema hebben, die zich ervoor inzetten. "Aandacht voor gezondheid wordt niet altijd breed gedragen of het wordt niet voldoende uitgewerkt. Dan besteedt een school bijvoorbeeld aandacht aan gezonde voeding, maar worden bij dat project de ouders niet betrokken", aldus Van Ark.
Zo'n initiatief heeft altijd twee kanten. Het is er omdat niet genoeg mensen bekend zijn met een 'gezonde leeftstijl' en het was er niet, ook omdat niet genoeg mensen bekend zijn met een 'gezonde leefstijl'. Echter, het is belangrijk - en dat is de taak van zowel de ouders als leerkrachten - dat kinderen weten wat ze eten en waar het vandaan komt. Dat er een goede balans moet zijn tussen 'een paar minuten op de iPad' en spelen in de buitenlucht. Dat 'vetvrije ontbijtkoekrepen' of 'Yoghurtdranken Light' geraffineerd zijn en niet onder de noemer 'gezond' mogen vallen. Dat een banaan geel is en dat een tomaat niet hetzelfde is als tomatensaus en dus ook niet in een fabriek groeit. Laten wij, als volwassenen, hier het goede voorbeeld aan geven.
En dan nog iets: er is een verschil tussen 'gezond op social media' en 'realistisch'. Het is ook taak van zowel de ouders als de leraren om ons kroost te leren dat de #fitbodies en #thinspiration niets van doen hebben met een realistisch, gezond lichaam. Sla niet door. Zowel in eten niet, als in sporten. Een jong lichaam dat nog in ontwikkeling is, heeft de juiste, niet geraffineerde voedingsmiddelen nodig om zich optimaal te kunnen ontplooien. Daarbij is bewegen een essentieel onderdeel. We moeten terug naar de basis. Leef met de seizoenen. Beweeg met de seizoenen en mocht je advies nodig hebben, we're there :).
Bron: AD