parallax background
Langer licht, eerder opstaan! Of liever niet?
april 5, 2017
Kan ik alweer trainen?(!)
april 7, 2017
 

Chloor is in het lichaam gebonden aan de mineralen natrium en kalium. Dit zijn zouten. Ze zorgen voor de vochtbalans in je lichaam. Ook is chloor onderdeel van het maagzuur.

Chloride wordt gemakkelijk geabsorbeerd door de dunne darm. Het wordt uitgescheiden door de nieren, die ook chloride kunnen vasthouden voor het behouden en handhaven van de pH waarde in het bloed en lichaam. Chloride wordt ook samen met natrium aangetroffen in zweet of transpiratievocht. Hevig transpireren kan leiden tot het verlies van grote hoeveelheden natriumchloride, en daarmee ook kalium. Aangezien voeding veel zout bevat, krijgt iedereen meer dan genoeg chloor binnen. Hoe krijg je het binnen: Chloride zit in bijna alle voedingsstoffen en dranken.

parallax background

"Chloride is needed to keep the proper balance of body fluids. It is an essential part of digestive (stomach) juices."

 

Teveel?
Samen met natrium en kalium zorgt chloor voor de vochtbalans in het lichaam. De vochthuishouding heeft weer effect heeft op de bloeddruk. Een verhoogde inname van natrium en chloor, zorgt voor een verhoogde bloeddruk en dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Te weinig?
Chloortekort is niet gebruikelijk. Via eten en drinken krijg je al gauw voldoende binnen,aangezien er veel toegevoegd zout in voedsel aanwezig is. Zelfs bij een zoutarm dieet loop je volgens het Voedingscentrum geen risico op een tekort. De nieren regelen in dat geval dat het lichaam niet te veel chloor uitscheidt.

Wanneer er sprake is van een chloridetekort, is dit vaak een gevolg van diarree, braken, of extreem zweten. Het kan leiden tot metabole alkalose*, een laag vochtvolume en verlies van kalium via de urine. Dit kan verdere problemen in het zuur/base-evenwicht veroorzaken.

Waar vindt je het?
Chloride is veel te vinden in de vorm van zout of zeezout als sodium chloride. Tevens is chloride terug te vinden in veel groenten. Voedsel welke een hogere hoeveelheid chloride bevatten zijn zeewier, tomaten, sla, rogge, selderij en olijven.


* Een te hoge pH (> 7,45) van het bloed, dat wordt veroorzaakt door een tekort aan zure of een overschot aan basische stoffen

Bronnen: Mens en gezondheid, 2016. "Chloor (mineraal): chloortekort, chloor in voeding & dranken" , Institute of Medicine. Food and Nutrition Board, 2005. "Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *