Langer licht, eerder opstaan! Of liever niet?

LivePT voedingstips: April, wat eten we deze maand? (seizoens wise)
april 1, 2017
Chloor of chloride
april 7, 2017
 

Langzaam maar zeker wordt het zomer en dat merken we gelukkig al. Niet direct aan warmere temperaturen maar aan het feit dat er langer licht is! De vele voordelen wat dit met zich meebrengt kennen we wel, het meest voornamelijk is dat we met meer gemak meer dingen doen op de dag. Je voelt je energieker door het daglicht.

En dat is leuk, heel leuk. Want had je voorheen moeite om vroeg op te staan of juist na en langere dag nog even aan je trainingsdoelen te werken; summer is coming and its calling! (Letterlijk). Langere dagen betekend voor vele onder ons meer tijd en daarmee meer mogelijkheden om aan je doelen te werken. Bovendien heeft zonlicht een belangrijke rol in de regulatie van de hypothalamus; een verzameling zenuwcellen die zich in de hersenen bevindt, ook wel je biologische klok genoemd. Tevens heeft deze de belangrijke functie om de homeostase te behouden; een stabiele constante conditie van het lichaam. De hypothalamus reageert op een aardige groep signalen van de interne en externe omgeving inclusief je lichaamstemperatuur, gevoel van honger, bloeddruk, en levels van hormonen in je lichaam. Tevens reageert deze ook op stress en stuurt onze dagelijkse ritme aan; zoals de afgifte van het hormoon melatonine en de veranderingen in cortisol (stress hormoon), en lichaamstemperatuur. De hypothalamus verzameld en combineert al deze informatie en voert veranderingen door om de homeostase staat te behouden.

“ One of the major functions of the hypothalamus is to maintain homeostasis, ie, to keep the human body in a stable, constant condition. The hypothalamus responds to a variety of signals from the internal and external environment including body temperature, hunger, feelings of being full up after eating, blood pressure and levels of hormones in the circulation. It also responds to stress and controls our daily bodily rhythms such as the night-time secretion of melatonin from the pineal gland and the changes in cortisol (the stress hormone) and body temperature over a 24-hour period. The hypothalamus collects and combines this information and puts changes in place to correct any imbalances.”

Whatever floats your boat

 

Met de zon al vroeg op komst zijn er veel die beweren dat smorgends vroeg trainen een goede keuze is ten opzichte van bijvoorbeeld s’ avonds.

Maar wat is eigenlijk beter? S’morgends of s’avonds trainen?

Onder invloed van jouw biologische klok fluctueren verschillende lichaamsprocessen gedurende de dag, met een cyclus van ongeveer 24 uur. Dit wordt het circadiane ritme genoemd. Een voorbeeld is de lichaamstemperatuur, die vroeg in de ochtend (rond 5:00-6:00 uur) het laagst is en juist het hoogst aan het begin van de avond (rond 18:00-19:00 uur). Andere processen die volgens een circadiaan ritme verlopen zijn de alertheid en het cognitieve functioneren. Er zijn zelfs onderzoeken waarbij aangetoond wordt, bij hun onderzoek onder kracht-en kortdurende maximale inspanningen, dat ook de sportprestaties een circadiaan ritme vertoont. Of ook duurprestaties een circadiaan ritme hebben, is in veel mindere mate onderzocht.
In dit specifieke onderzoek liep de piek van de positieve sportprestatie gelijk aan het circadiane ritme van het lichaamstemperatuur. Het was hierdoor aannemelijker te stellen dat juist het sporten aan het begin van de avond je de meeste resultaten brengt.

Echter zou je dan kunnen zeggen dat een actieve “warming-up”, en daarmee stijging van het lichaamstemperatuur, hetzelfde aan resultaten teweeg zou moeten brengen. Niets bleek minder waar, dit had geen invloed. En hiermee het bovenstaande ontkracht.

Het is tot nu toe onduidelijk wat dan wel het circadiane ritme van de sportprestatie bepaalt. Fysiologisch gezien is er tot op heden geen verklaring gevonden. En daarmee geen aantoonbaar ‘bewijs’ dat bevestigd waarom s ‘avonds trainen beter zou zijn. Er zijn onderzoeken die denken dat psychologische factoren zoals motivatie een grote invloed hebben, maar ook hier is (nog) geen bewijs voor, dit is namelijk lastiger te meten.


Wat werkt voor jou? En waarom?

Wij denken dat motivatie een van de sterkste succesfactoren zijn bij het presteren op je best. Motivatie versterkt je wil, concentratie en doorzettingsvermogen. Of jij hierdoor s ’morgens juist beter presteert of juist s ‘avonds (of ergens ertussenin), whatever floats your boat. Een planning maken welke voor jou haalbaar is zal een positievere werking hebben ten opzichte van de stress die een onhaalbare planning (wanneer je jezelf forceert om op een bepaalde tijd te trainen) met zich meebrengt. Bekijk het rooster voor de trainingstijden bij LivePT welke jou schikken (incl. de lessen op het strand).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *