parallax background

Ai… Stress is veel slechter voor ons lichaam dan gedacht

Wees aardig voor jezelf – je hóéft niet alle ballen in de lucht te houden
oktober 7, 2016
LivePT recept: Gevulde paprika’s met spinazie, champignons en bacon
oktober 14, 2016
 

Bij LivePT zeggen we het vaak genoeg, maar toch ontkom je er niet echt aan: stress. We ervaren het in deze maatschappij als iets normaals. 'Ach, iedereen heeft er last van en dat gaat al jaren zo.'. Ja, maar is dat een goed teken? Nee, want het is veel slechter dan we eigenlijk dachten.

parallax background

 
Zo linken Vlaamse wetenschappers het met Parkinson en er is al aangetoond dat stress ongelooflijk slecht is voor de maag, darmen, het hart en je brein. Dus nee, echt goed is het niet. Professor Patrik Verstreken en zijn team van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie hebben iets ontdekt wat een hele andere kijk op Parkinson geeft, zo meldt HLN. Het zit zo: wanneer onze hersenen niet goed functioneren, kan dat Parkinson veroorzaken. Oké, dat is misschien wel heel kort gezegd, maar in the end gaat het er niet om hoe jij als persoon omgaat met stress. Nee, het gaat erom hoe je grijze cellen ermee omgaan. Gaat daar even wat mis en komt er een kortsluiting, dan kan het zo zijn dat je hersenen de stress niet meer kunnen verwerken. Op deze manier communiceert het brein niet goed mee en kan je Parkinson krijgen.

Wat dat betreft is het een doorbraak in de wetenschap, want nog nooit eerder is er een link gelegd tussen stress en Parkinson. We moeten er wel bij zeggen dat het alleen nog maar op fruitvliegen is getest en daar kan uit worden opgemaakt dat er wel een degelijk verband wordt gelegd. Nu moet er worden gekeken worden of het zo bij mensen werkt. Mocht dat het geval zijn, dan moet er uiteraard een oplossing worden gezocht om de 'kortsluiting' te verhelpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *