parallax background

5 x waarom krachttraining je leven kan veranderen

LivePT recept: Oosterse gepofte zoete aardappel met groenten
oktober 24, 2016
LivePT recept: Paleo lunchtrommel voor naar je werk
november 2, 2016
 
De video op onze Facebook-pagina al gezien? De oudste deelnemer van LivePT (87) die nog iedere training progressie maakt. En ja, ook ik geloof erin dat krachttraining je jong houdt. We worden iedere dag ouder en ook ons lichaam is daaraan onderhevig. Doe je nog niet aan krachttraining dan is het misschien in het begin zwaar en denk je 'oh no, hoe ga ik dit volhouden?'. Geloof me, het is het waard.

Het is heel simpel (althans, zo zie ik het): één keer per week naar de sportschool gaan en een beetje apparaatjes afstruinen heeft geen zin. Je ziet geen progressie en je voelt je er mentaal ook niet echt beter bij. Maar stel je doelen voor jezelf, worden de gewichten steeds zwaarder en zie je steeds meer vooruitgang dan denk je 'oh yes, dit ga ik volhouden!'.

En het is niet alleen lichamelijke verandering, krachttraining heeft ook invloed op je dagelijkse leven; hoe je omgaat met obstakels en hoe je steeds weer op een bepaalde manier naar iets toewerkt. Je moet er voor openstaan, je moet het willen, maar ben je eenmaal begonnen dan zal je stukken gelukkiger worden. En... Letterlijk beter in je vel gaan zitten. Dit is waarom het je leven kan veranderen:
parallax background

 
1. Je stelt een doel
En daar is discipline voor nodig. Heb je dat eenmaal onder de knie, dan kun je dat ook buiten de sportschool toepassen. Je kunt meer dan je denkt, in de sportschool maar dus ook daar buiten. Deze mindset is life changing.

2. Je pusht jezelf door obstakels heen
Waarom is krachttraining zowel mentaal als fysiek af en toe zo zwaar? Dat heeft te maken met dat je jezelf uitdaagt. Je gaat tot het naadje en dat zorgt ervoor dat je de lijn steeds een stukje naar voren schuift. Je gaat een strijd aan met je lichaam en geest en je weet dat je 'm kan gaan winnen. Dat gevoel zorgt er ook voor dat je in het dagelijkse leven beter met obstakels om kunt gaan. Zoals ik al zei: je bent sterker dan je denkt en dat komt mede door krachttraining extra tot zijn recht. Je gaat sneller uit je comfort zone en dat is ook in je privé-leven een goede zaak.

3. Je krijgt meer zelfvertrouwen
Eerst dacht je dat je je niet door die training heen zou slepen. Nu daag je jezelf steeds meer uit. Doordat je steeds meer bereikt en je je doelen verhoogt krijg je zelfvertrouwen. Dit straal je uit.

4. Je weet opeens wat volharding betekent
Krachttraining heeft met volhardendheid te maken. Je ziet niet direct resultaat en het duurt een tijd voordat je je routine erin hebt gevonden, maar geduld loont. Niets gaat over één nacht ijs en snel resultaat behalen is niet altijd goed. Dus take it slow, stel een doel en werk hiernaar toe. Dan is veel meer waard en op deze manier geniet je er ook meer van.

5. Je wordt er mentaal sterk van
In het begin zeg je nou weleens tegen jezelf 'ja dag, ik heb zo'n rotdag gehad op werk, ik ga niet meer sporten'. Na een tijd zeg je 'ik heb zo'n rotdag gehad op werk, ik ga lekker even krachttrainen'. En dat verschil heeft alles te maken met mentale kracht. Zorgen voor je lichaam en geest door middel van krachttraining zorgt echt voor een andere kijk op het leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *